19-годишната Габриела, която е на командно дишане в белодробната болница "Св. София", е по-добре. Радостната вест сподели с БГНЕС майка й Мария.

Момичето идва в съзнание от време на време, но лекарите и дават силни болкоуспокоителни. Мария съобщи, че много хора са се отзовали в помощ на младото момиче. "Обаждаха ми се непознати хора, питат ме къде да отидат, какво да направят, да дарят кръв. Предимно са хора, които са изстрадали нещо подобно и са имали близки, които са били в такова състояние. Приятелите на Габи свършиха много голяма работа. Не можете да си представите един тийнейджър колко много приятели има, тя огромен род няма. Но нейните приятели като се стекоха вчера, изпълниха целия двор на Кръвна банка", сподели през сълзи Мария. Тя добави, че чисто физически даже не е могъл да бъде обработен потокът от хора, които са се стекли вчера да дарят кръв за Габи.

Още не сме набавили необходимата кръв, на Габи вече й е нужна повече плазма, от днес изписват 3 литра, трябват ни още кръводарители, призова Мария.

"Много съм благодарна на всички тези хора. Вчера Габи имаше рожден и навърши 19 години. Днес изглежда много по-добре от вчера", радва се Мария. Тя благодари специално на екипа лекари в болницата. "Те работят като една много добре смазана машина - от най-големия доцент и професор до санитаря, те са просто една много добре смазана машина. Не оставят и за минутка сам абсолютно никого. Докато са с един, се грижат и за друг, и за трети, такова нещо за първи път виждам в България. Хиляди благодарности на всички отзовали се. Имаше лекари и от други болници, които се отзоваха. На целокупния български народ благодаря, защото са останали хора, защото са човечни. Истина е това и го виждам с очите си", каза още майката на Габи.

БГНЕС припомня, че 19-годишната Габи е в белодробната болница "Св. София" и има нужда от кръводарители.

Майката на Габриела – Мария, разказа пред БГНЕС ужаса, който все още преживява за това, че дъщеря й все още е на командно дишане. Всичко започва на 18 януари, когато Габриела се почувствала зле – със затруднено дишане, мислели, че е настинка или грип. За седмица обаче състоянието й се влошило и дробовете й се напълнили с кръв, лекарите казали, че има двустранна бронхопневмония, но след множество изследвания става ясно – на 19-годишната Габриела откриват Синдром на Гудпасчър. При Синдрома на Гудпасчър тялото произвежда антитела срещу бъбреците и белите дробове. Обикновено първият симптом, който довежда пациентите при лекаря, е кашлянето на кръв.

На Габриела 10 пъти през ден трябва да й правят манипулация, която се нарича плазмафереза. За всяка такава манипулация са необходими 3 литра плазма, а за 2 литра плазма пък са необходими около 10 души кръводарители. Всичките нейни приятели, роднини, колеги даряват кръв в Кръвна банка в София. Габи има нужда от още кръводарители за подобряване на състоянието й. Момичето е с кръвна група А, с положителен резус-фактор.

Близките умоляват, който има възможност да дари кръв за тяхното детенце. Всяка такава манипулация плазмафереза струва 1080 лева. Майка й благодари на всички хора, които са помогнали до този момент на дъщеря й. "Както в един момент нямаше никаква надежда, след цялата човечност на всички тези хора, обърнахме процентите за живота й в положителни", разказа още Мария.