Прокуратурата не е имала, каквато и да е друга законосъобразна възможност, освен да не поддържа обвинението, защото междувременно НС е приел по-благоприятен Наказателен закон. Въпросът е затова как, защо, с какви възражения, по чия инициатива, случайно или не този закон е предложено от тогавашното ръководство на МВР, минал е през МС, предложен е на НС и е приет не трябва да се отправя към мен.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, помолен за коментар, относно развитието по делото за Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

В момента действа закон за МВР, който закон е бил предложен на вниманието на НС, внесен от МС в НС през ноември 2013 г. В преходните и заключителните разпореди на закона са били предвидени и изменения в НК. Тези изменения касаят приложенията на т. нар. военно-длъжностни престъпления по отношение на длъжностните лица вот състава на МВР. Тези изменения предвиждат, че спрямо тези лица наказателна отговорност такива случаи се носи само в случаите на война, военно положение или на изпълнение на мисия в чужбина, каза Цацаров и допълни, че бившите директори на СДОТО са обвинени именно в такова престъпление. За тях новият закон представлява по-благоприятен наказателен закон, смята той. Бившият вътрешен министър е обвинен в допуствителство по служба спрямо лицата, извършили такива престъпления, а именно директорите на СДОТО. На 19 юни 2014 г. законопроектът се превръща в закон за МВР. Дяволът е в детайлите, а в законопроектите обикновено детайлите са в преходните и заключителните разпоредби, посочи главният прокурор.

Той заяви, че наказателният процес има норми и логика на развитието си, той не представлява ситуация, дори която някой може да вдигне ръка и да каже - тук е настъпило изменение и ние ви молим веднага да направите нещо си. Наказателният процес е поредица от действия, които са разписани в НПК. Ние спазваме закона, независимо дали касае бившият министър Цветанов или някой друг, каза той.

Според него към момента действа по-благоприятен Наказателен закон, няма възможност на базата на тези обвинения и на тази фактическа обстановка, която е формулирана в обвинителен акт, в обвинителния акт да бъде търсен механизъм за изменение на обвинението или на практика обвинение за друго близко престъпление. Двамата колеги от Софийска градска прокуратура не са могли да направят нищо друго, осен да спазят закона, категоричен бе Цацаров.

Значи ли тогава, че в мирно време може да се подслушва безконтролно, бе запитан Цацаров. Той отвърна, че тези въпроси трябва да се зададат към хората, направили промените в Закона. Към момента действа по-благоприятен Наказателен кодекс, каза той и увери, че прокуратурата спазва закона.

Относно наказателното производство срещу Христо Бисеров последното съвещание, което бе проведено с разследващия екип бе в сряда тази седмица. Прецизират се обвинения, събран е доказателствен материал и имам уверение, че в максимално кратък срок ще се стигне до внасяне на делото в съда. Делото "Бисеров" ще приключи като досъдебно производство с внасяне на обвинителен акт в съда, коментира Цацаров.

Темповете на разследването и методите няма да бъдат диктувани от публикации, които са свързани с имиджа на самата прокуратура. До властите в Швейцария е оправено запитване за Бисеров и финансите му, то не е отказано. Поискан е допълнителна информация. Правим необходимото тя да бъде предоставена и тя ще бъде предоставена. В момента, в който казусът Бисеров бе хвърлен в двора на прокуратурата, информацията за него бе минимална, посочи Знаеше се само за един недеклариран банков превод от сметка в Швейцария към вече известна ни сметка в Македония. Изискват се още и още усилия. Надявам се, че ще съумеем да отговорим на изискванията на властите, за да ни отговорят на запитването, каза още той.

Цацаров коментира отново доклада на ЕК, като посочи, че той дава насоки и не е насочен само към органите на съдебната власт. Съдебната власт не може да заработи по-добре само на базата на вътрешни структурни реформи. На съдебната власт и трябва адекватен инструментариум. Такъв инструментариум, би бил не толкова формален наказателно процесуален кодекс", заяви главният прокурор. Друг инструментариум той посочи, решаване на въпроси с разкриване на банкова тайна. Достатъчно е да ви кажа, че ние от множество месеци предлагаме създаването на регистър на банковите сметки на БНБ, каза той. Много е лесно да се сочи с пръст съдебната власт, само че аз бих посочил хората, които създават законите, добави Цацаров.