Съперничество между Серена Уилямс и Мария Шарапова вероятно е най-голямото в съвременния женски тенис. За радост на зрителите двете ще се изправят една срещу друга във финала на Откритото първенство на Австралия.
Водачката в световната ранглиста победи със 7:6 (5), 6:2 сънародничката си Медисън Кийс. Шарапова се наложи с 6:3, 6:2 срещу Екатерина Макарова в руския полуфинал.
Уилямс се бори за 19-ата си титла от Големия шлем, а Шарапова търси шестата си купа. Мнозина обаче сигурно са предубедени преди финала, тъй като американката е спечелила 16 от 18-те мача помежду им, а освен това е в серия от 15 поредни победи. А последният успех на рускинята е от 2004 година.
Уилямс имаше трудности в първия сет, продължил 45 минути. В него двете си размениха по един пробив. 19-годишната Кийс атакуваше с максимална сила, което ѝ донесе 16 печеливши удара срещу десет на съперничката ѝ, но и двойно повече непредизвикани грешки - 19 срещу девет.
В тайбрека Уилямс се възползва от опита си и се наложи със 7:5, за да поведе.
Вторият сет премина под контрола на водачката в световната ранглиста. Тя игра стабилно и уверено стигна до победата. Кийс спаси седем мачбола при свой сервис в предпоследния гейм, но малко по-късно Уилямс сложи точка на спора с 13-ия си ас.
Шарапова надигра Макарова в другия мач, като имаше нужда от 87 минути. Втората в света допусна цели седем двойни грешки, но направи и три аса. Тя завърши и с доста висок процент успеваемост при втория си сервис.
Шарапова ще играе десетия си финал в турнир от Големия шлем, като до момента има пет победи от девет опита. В Мелбърн тя спечели купата през 2008 г., но загуби други два мача за титлата. Уилямс е доста по-убедителна - 22 пъти е била на финал в Шлема и има 18 триумфа.
В събота рускинята ще трябва да покаже дали има сили да прекъсне тежката си серия срещу Серена Уилямс. Съперничеството между двете излиза и извън корта, като част от закачките помежду им са свързани и с Григор Димитров.
През 2012 г. се появиха твърдения за връзка на Уилямс и Димитров. По-късно, когато Димитров вече беше разкрил отношенията си с Мария Шарапова, американката го определи за „човек с черно сърце".
В същото интервю водачката определи рускинята за скучна: „Тя започва всяко свое интервю с „Толкова съм щастлива. Такава съм късметлийка" - скучно. Все още никой не я кани на яките партита".