Нови клинични изследвания за експерименталната ваксина срещу ебола, която бе разработена от GlaxoSmithKline и Американския институт за инфекциозни заболявания потвърдиха, че тя е безопасна за използване и действително предизвиква имунен отговор на организма.

Според първоначалните резултати от тези клинични опити върху 60 доброволци в добро здраве, извършени в Оксфорд, Великобритания, ваксината се приема добре от организма. Тя вече бе тествана в САЩ. Според учените засега не са установени проблеми с нито една от използваните дози. Ваксината ChAd3 срещу щама Заир на вируса ебола, който е отговорен за настоящата епидемия в Западна Африка, при различните тествани дози дава имунна реакция. САЩ в сътрудничество с либерийското правителство ще пристъпят към фази 2 и 3 на клиничните изследвания.

Ще бъдат инжектирани дози на хора, за които има риск да се заразят с ебола - сред тях медицински персонал, работещ на място и служители в погребални агенции. Канада също разработи ваксина, която ще се подложи на 2 и 3 фаза от клиничните тестове. Това е rVSV, която е разработена от Службата за обществено здраве на Канада. Лиценз за разпространението й има американската компания NewLink Genetics. Тя е сключила договор за съвместна работа по ваксината с американската фармацевтична компания Merck. Тези две ваксини ChAd3 и rVSV дадоха обещаващи резултати при тестове с животни и клинични изследвания върху хора", заяви директорът на Американския институт за инфекциозни болести д-р Антъни Фоуси. Следващите фази на изследванията ще определят тяхната ефективност и безопасност за използване, добави той.