Уникален мраморен релеф на бог Митра десетилетия е служил за стъпало по една от пътеките между къщите в с. Герман. Камъкът бил обърнат и така изображението, което вероятно е от III век, е останало скрито. Мраморното "стъпало" обаче привлякло любопитен гражданин, който го обърнал и видял, че е ценно. Преди няколко месеца той го предал на Столичната община, а днес за първи път то беше показана публично.

Култът към бог Митра възниква в Рим или Остия и е съществувал над 300 г. Бил е разпространен от Британия до Черно море и от реките Рейн до Нил. Бил е таен и силно свързан с войската.

"Става дума за източно божество, чиито корени идват от персийската религия. Култът към него е бил особено силен сред римските легионери. Посветените са участвали в тайни ритуали. Част от церемониите са се правели в пещери, където посветеният е пренощувал и извършвал ритуали. Възможно е релефът да е бил именно в такава пещера", обясни зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

Освен в Рим в София също е открит храм на божеството - близо до улиците "Вашингтон" и "Пиротска".

Откритите досега изображения на бог Митра в света показват три основни сцени - раждането му от скала, жертвоприношение и пир с бога на Слънцето. Релефът от Герман представя втората - божеството се подготвя да убие бик и да го принесе в жертва. Плочата не е запазена изцяло. Липсва горната част. Според археолозите счупването е станало още в древността. 

"Митра е настъпил бика, готви се да отреже с меч главата му и да го принесе в жертва. От двете страни на бога има по една гола мъжка фигура - двамата факлоносци, символизиращи ден и нощ. Необичайно е, че те са голи. На всички известни досега изображения на тази сцена те са облечени. Под централната фигура има скорпион, змия, 3 жертвеника и куче, което се опитва да захапе бика. Отдолу е изсечена седнала човешка фигура, а от двете страни - по една полегнала женска и мъжка фигура. Тези 2

изображения правят плочата уникална, защото е първата, в която има фигури на речни божества",

разказа шефката на Музея за история на София д-р Надежда Кирова.
Предполага се, че другите божества символизират местни реки и едната е Искър. В липсващата част от релефа вероятно е имало 7 звезди, символ на планетите. Подобна плоча, но с раждането на бога, е открита в с. Крета.

"Находката е уникална и ще бъде част от експозицията на музея. Аукциони продават по 1 милион евро подобни релефи", каза д-р Чобанов. Той отказа да разкрие подробности за човека, намерил релефа, но призна, че общината го е възнаградила, както изисква законът.