Докладът на ЕК е положителен за прокуратурата и това не е изненада, тъй като имаме резултати и успехи. Това каза в студиото на БНТ Борислав Сарафов. Според него, похвалите към ведомството са няколко – освен децентрализацията на прокуратурата, видим напредък има по дела за корупция, макар че все още няма присъди.

Зам.-главният прокурор обяви, че това, което върши БОРКОР е „една стращна тайна” за всички в държавата, а докладите му нямат никаква стойност. „Не е ясно нито какво прави този орган, нито какви са резултатите от дейността му”, поясни Сарафов.

Според него, държавата е по-силна от организираната престъпност. Той посочи, че се работи и има спечелени дела срещу редица знакови фигури от ъндърграунда като Златко Баретата, братя Галеви и Брендо.По темата за екстрадирането на Цветан Василев Борислав Сарафов прогнозира, че сръбските власти едва ли ще го върнат в България. Той се позова на изминалите 6 месеца в очакване и забавяне на екстрадицията.

„Невъзможността да се изпълнят някои присъди е проблем за цялата страна, необходимо е ново законодателство”, посочи зам.-главният прокурор. Според него, електронната гривна за хора с присъда изглежда добро решение и трябва да се въведе. "Бойко Борисов даде много полезни съвети на разследващите и спомогна за решаването на някои от случаите в последно време, важно е че изпълнителната власт се ангажира с такива проблеми ", каза още Сарафов.

Той е убеден, че изчезването на Черния Роди от страната дни преди разкритията срещу него е случайно и сега се подготвят документите за издирването му с европейска заповед.

Сарафов коментира и кражбата на личния си автомобил. "Колата я няма, намериха само сервизната й книжка. Но тя беше застрахована и вече ми е платена, купих си нова, да се надяваме, че няма да бъде открадната", завърши той.