В днешно време много хора имат склонност да харчат повече пари, отколкото реално изкарват. Някои от тези хора влизат в кредити и заеми, други харчат всичките си собствени пари плюс тези, които взимат от близките си и т. н.
Купуването на скъпи вещи може да ви донесе временно щастие, но няма да ви направи по-щастливи, ако затънете в дългове. Важно е да се научите да живеете в рамките на възможностите си, защото иначе се излагате на риск от бъдещи трудности.
Вижте и кои са предупредителните знаци, че се простирате извън чергата си:

1. Не можете да си плащате сметките навреме.
Ако редовно пропускате да си плащате битовите сметки навреме, вероятно не разполагате с достатъчно пари, за да ги покривате. Може би е време да се откажете от някои глезотии, като например седмични посещения във фризьорския/козметичния салон, регулярни шопинг турове из моловете и др., за да имате пари за тези важни консумативи.

2. Нямате никакви спестявания.
Ако не разполагате с никакви заделени пари (за черни дни), значи със сигурност живеете извън възможностите си. Всеки човек трябва да се стреми да има спестявания в случай, че си изгуби внезапно работата, или че се разболее от нещо. Ако трябва яжте по-малко и пазарувайте по-рядко, но заделяйте по някой лев настрана за спешни случаи.

3. Вие постоянно взимате заеми.
Ако членовете на семейството ви и/или вашите приятели са започнали да ви отбягват, вероятно това е така, защото знаят, че ще им искате пари. Трябва да се стремите текущите ви доходи да ви стигат, за да поддържате начина си на живот. Никой не е длъжен да ви помага финансово, ако вече сте възрастен човек и работите.

4. Имате лоши кредити.
Ако имате кредити, които не можете да обслужвате, това вероятно е защото харчите парите си неразумно. Повечето хора, които спират да си погасяват дълговете към различни банки, след време са изложени от риск да си изгубят имуществото или да им наложат запор над доходите.

5. Непрекъснато надхвърляте лимита на кредитната си карта.
Не използвайте кредитната си карта, за да си плащате основни сметки. Така първо сметките ви стават по-високи (заради лихвите по кредита) и второ вие непрекъснато ще затъвате, тъй като едва ли ще успявате да възстановите изхарчените средства в рамките на месеца.

6. Винаги плащате само минимума.
Този метод няма да ви помогне да изплатите дълговете си (към банките) и така този проблем винаги ще си стои. Ако ви откажат достъп до нов кредит (ако например искате да си купите телевизор или лаптоп на изплащане) също показва, че живеете отвъд възможностите си.

7. Купувате си всичко, което искате, дори да не можете да си го позволите.
Много хора затъват финансово, именно защото се лакомят да си купуват всичко, за което мечтаят, без да си правят сметката как ще изкарат до края на месеца. Ако наистина искате да си купите нещо ново, опитайте се да си съберете парите за него като спестявате няколко месеца. Опитайте се да го платите с пари в брой, а не да се обвързвате с нови кредити.

8. Давате повече от 25% от доходите си, за да се храните навън.
Много хора обичат да се хранят по заведения, но това е скъпо удоволствие. Ако давате повече от 25% от месечната си заплата, за да излизате по ресторанти, то значи живеете отвъд възможностите си. Вероятно имате кухня и хладилник у дома си – научете се да пазарувате и да готвите, със сигурност ще ви е полезно и ще ви спести много пари.

9. Не разполагате с писмен бюджет.
Добре е да си правите сметка на парите всеки месец. Започнете да записвате всичките си разходи старателно, за да разберете как харчите парите си. Така ще видите и колко пари профуквате за ненужни неща всеки месец. Смятайте и парите, похарчени от кредитната ви карта.