На 25.01.2015 г. в ефира на БНТ 1 на живо бе излъчено предаването на ДП „Български спортен тотализатор“, в което се определиха печелившите комбинации за игрите на Тото 2, тираж 8/25.01.2015 г.

Телевизионните камери заснеха и показаха, че при започване изтеглянето на числата за играта „Тото 2 – 5 от 35“, предварително определената машина /лицензирано игрално оборудване, одобрено от ДКХ и БИМ/, е дефектирала. В резултат от това, при опита за определяне на първото печелившо число, топка с № 6 бива блокирана механично от машината и игралният софтуер не е отчел число 6 като печелившо. При опит на член на Комисията за тегленето на числата, да отрегулира работата на игралното оборудване, се е установило, че игралният софтуер е преустановил нормалният си режим на функциониране. В нарушен режим на работа на машината, бе обявена в ефир за изтеглена и втора топка, с число № 20.

По време на телевизионното предаване, членовете на Комисията за тегленето на числата, са извършили на място проверка и са констатирали, че машината, с която е направен опит за изтегляне на печелившите числа за първо теглене на играта „Тото 2 – 5 от 35“, не функционира нормално – същото е било причинено от повреда на механичен елемент на съоръжението, довел до невъзможност за правилно определяне на печелившите числа /захващане и освобождаване на топки, съставяне на съответни софтуерни записи за процеса/. Предвид разпоредбата на чл. 32, т. 3 от утвърдените от ДКХ Игрални условия и правила за организиране и провеждане на играта „Тото 2 – 5 от 35“, Комисията като е установила нарушаване на нормалния режим на работа на игралното оборудване /още при опита за изтегляне на първата топка/, е прекъснала тегленето и поради невъзможност за отстраняване на повредата в тази машина, е продължила изтеглянето на необходимия брой – 5 печеливши числа, с друга машина. Същото е обективирано в Протокол на Комисията от 25.01.2015 г., а изтеглените с годно игрално оборудване числа са определени като печеливши също с нарочен протокол и са въведени в Централната компютърна система. Въз основа на тези данни, при спазване на утвърдените правила, са определени печелившите комбинации и квитанции, разпределен е наградният фонд.

По случая, на 26.01.2015 г., е представена и докладна записка от служители на предприятието – присъствали на тегленето, видно от която повредата в машината не се дължи на човешка грешка, нито е било възможно предварително установяване на негодност. Предприети са незабавно действия по отстраняване на повредата и привеждането на съоръжението в максимално кратък срок в нормален режим на работа. ДП „Български спортен тотализатор“ разполага с отговарящо на изискванията на Закона за хазарта игрално оборудване, с което да проведе тегленето на тираж 9/29.01.2015 г.

Заснетата от камерите и отразена в ефир повреда на игрално оборудване, ползвано за определяне на печелившите числа в игрите на ДП „Български спортен тотализатор“, показа на зрителите една реална сцена от действителността, от която е виден обективният и прозрачен процес на провеждане на тиражите на игрите ни. Случаят отразен на живо, още веднъж засвидетелства на участниците в игрите на Спорт тото истинският, без-манипулативен начин, по който се определят печелившите комбинации във всяка една от тях.

Ръководството на ДП „Български спортен тотализатор“, поднася своите извинения на всички зрители на предаването, в което се изтеглиха печелившите числа от тираж 8/25.01.2015 г. и на участниците в игрите му, за забавянето при определяне на печалбите, като изказва своите уверения, че се полагат необходимите усилия за избягване на събития от подобен характер.