Лидия Иванова е на 19 години, от София. От няколко месеца живее в САЩ, където е избрана да представи страната ни на престижния конкурс „Кралица на Вселената“ през април. Въпреки перфектния си външен вид Лидия не се е явявала до момента на подобни надпревари в България, а мечтата й е да се реализира като пластичен хирург.

- Лидия, името ти нашумя още в първите дни на 2015 г. , когато се разбра, че ще представиш страната ни на престижния конкурс „Кралица на Вселената“ в САЩ. Разкажи как бе избрана и как реши да се включиш?

- Конкурсът е един от малкото изцяло благотворителни конкурси. Организаторите са носители на награди „Оскар“ и „Еми“, а майка на един от организаторите е амбасадор Уте Хенриете Ховен, която е посланик на добра воля към ЮНЕСКО. Избраха ме да представям България, след като се явих на два кастинга. Трябваше да напиша различни разработки на теми, зададени от организаторите, целящи да разберат как гледам на световните проблеми, от какво се интересувам, за какво мечтая.

- До надпреварата се допускат участнички, които трябва да блеснат освен с външен вид и с интелектуални качества. Ти си представила цял куп собствени разработки. Какво включи в тях?

- Един от въпросите беше: „Какво е твоето послание към света?“. Реших да цитирам думите на Махатма Ганди: „Моят живот е моето послание“. Смятам, че нашите постъпки и дела са най-важни. Ние сами избираме какви да бъдем и каква следа да оставим след себе си. Ако мога да оставя послание, то би било, че независимо дали си беден или богат, известен или не, най-важно е да спазваш лидерството на добрината, състраданието, човечността и любовта!

- Доколкото ми е известно, е трябвало да събереш 2000 долара от различни спонсори. Успя ли да се сдобиеш с тях и подпомогнаха ли те и български фирми?

- Не е лесна задача да се намерят спонсори и някой да ти се довери. За щастие имам още малко време, през което всички български брандове, които искат да ме подкрепят, ще имат възможността да го направят. Всички спонсори ще бъдат рекламирани на страниците, представящи България с моя лик в специално издание.

- Явявала ли си се на конкурси за красота в България?

- Не, не съм се явявала на конкурси за красота до този момент. Може би и затова вълнението ми е толкова голямо!

- Много шум се вдигна заради снимката ти с Джъстин Бийбър, която се появи в социалната мрежа. Как се запозна с любимеца на тийнейджърите и вярно ли е, че между вас има нещо повече от приятелство?

- За Джъстин мога да кажа, че е изключителен човек. Няма нищо общо с лошите неща, които пишат за него по медиите! Много земен, с чувство за хумор и с много добро сърце! Прави много за много хора, но повечето неща не се казват! Останалата информация предпочитам да не я споделям на този етап!

- Живееш в САЩ от няколко месеца. С какво се занимаваш там? Казвала си, че мечтата ти е да станеш пластичен хирург. Защо точно към тази професия си се насочила?

- Нещата, с които се занимавам, са много! В момента уча медицина и крайната ми цел е да стана пластичен хирург, защото вярвам, че когато един човек се чувства красив, може да има по-добра комуникация и реализация в обществото. Пластичните хирурзи променят съдби! Освен че уча, бях избрана да посещавам една от най-добрите школи по актьорско майсторство в ЛА - тази на Ивана Чаббак, която е обучавала и обучава известни актьори като Брад Пит, Иън Сомърхолдър, Хали Бери, Бионсе, Нина Добрев и други. Също така ходя и на уроци за премахване на акцента и усъвършенстване на езика.

- Започна ли да свикваш с живота извън родината? Как се справяш? Кое ти липсва най-много?

- Всяко ново начало е трудно и е предизвикателство. Важното е, че срещам хора, които ми помагат и ме подкрепят. Най-много ми липсват семейството и приятелите в България.

- Запозна ли се вече с останалите участнички? Как ти се сториха?

- Запознах се с част от претендентките от останалите страни. Сториха ми се много земни и добронамерени. Според мен най-голямата заплаха за един човек е самият той, защото, ако не дадеш всичко от себе си, няма кого друг да виниш освен теб!

- Когато се разбра за участието ти в конкурса, медиите гръмнаха с новината, че триеш срама на България от участието на скандалната Анита Мейзер на „Мисис Свят“. Какво мислиш по въпроса?

- Благодаря за доверието, проявено към мен. Аз мога да обещая, че ще направя всичко възможно да представя България достойно.

- Мислиш ли някога да се прибереш в България? Или по-скоро мечтаеш да се реализираш в САЩ?

- Човек не знае какво ще се случи утре, пък какво остава за след няколко години. В момента аз съм в началото на обучението си, а какво ще се случи, след като завърша, това само бъдещето може да покаже.

- Предполагам, ти е известно, че с красотата, която притежаваш, в България животът ти ще е по-лесен. Но ти избираш един много по-различен път, който е в абсолютен разрез с представите на родните красавици за добър живот. Значи ли това, че не наблягаш единствено на външния вид, и кои са по-значимите за теб неща?

- Винаги съм смятала, че вътрешната красота е много по-важна, защото тя остава за цял живот. Какъв е смисълът от красиво лице, ако зад фасадата му няма нищо, нали? За мен красотата е комплексна, тя се крие не само във външния ни вид, но и в постъпките, делата и мечтите ни.

- На коя известна българка симпатизираш най-много? И защо?

- Много са! Симпатизирам на всички хора, които са положили много труд, за да стигнат дотук. На тези, които сбъдват не само свои, но и чужди мечти. Симпатизирам на всички, които използват славата си за добри дела.

- Какво очакваш от конкурса през април?

- Очаквам да имам незабравими моменти и много положителни спомени. Очаквам да съм положила достатъчно усилия, за да се чувствам удовлетворена от себе си.

- Какво искаш да доусъвършенстваш в себе си?

- Аз съм човек, който обича да се занимава с различни неща, и смятам, че всеки трябва да се опитва да създава едно по-добро „Аз“ с всеки изминал ден. Нямам точно определено нещо, в което искам да се усъвършенствам, просто защото смятам, че във всичко, което правя, трябва да влагам сърцето си и че винаги има място за още една стъпка нагоре.