Лидерът на радикалната левица СИРИЗА, която спечели убедително предсрочните парламентарни избори в Гърция, ще положи клетва като премиер на страната в 16 часа местно време днес, предадоха световните агенции. „Днес в 16 часа Алексис Ципрас ще бъде официално назначен за премиер от президента на Гърция Каролос Папуляс“, заяви в свое съобщение президентството.
СИРИЗА, на която липсваха две места в парламента за абсолютно мнозинство, успя да спечели подкрепата на дясната партия Независими гърци за формирането на коалиционен кабинет.

В свой публикация Български новини информира подробно кой е Алексис Ципрас:
Лидерът на победилата на изборите в Гърция крайно лява партия СИРИЗА Алексис Ципрас още в понеледник започва претовори за съставянето на коалиция с другата малка антиевропейска партия Независими гърци. Кой е новият премиер Ципрас и с какво спечели симпатията на избирателите?

Икономическата и финансова катастрофа на Гърция след 2009 година създаде условията за изгряване звездата на Алексис Ципрас, който успя да разбие старият двуполюсен модел на Нова Демокрация и социалистите от ПАСОК в Гърция. По професия роденият през 1974 година политик е строителен инжинер и ще бъде първият неженен премиер на страната. За първи пътстава депутат на 35 години през 2009-та, когато новосъздадената СИРИЗА успява макар и на ръба да преодолее 5 процентовата бариера за влизане в парламента. Със задълбочаването на кризата в страната се увеличаваше личната популярност на Ципрас и неговата радикална партия ,която тохвърля всякакви преговори с кредиторите и настоява за социални разходи, които рухналата финансова система на Гърция едва ли скоро може да си позволи.

През 2010 година Ципрас поиска провеждането на референдум за подписването на договора за отпускането на над 300 милиарда евро заеми от тройката международни кредитори за оздравяване на фалиралата Гърция. От тогава той непрекъснато рекламира така наречения трети път между старата десница и левица на корумпираните партиини елити. Основният му пропагнаден коз е, че досега той не е управлявал и не е крал от държавните пари. Така на изборите през 2012 година СИРИЗА се превърна в основна опазиция на управляващите с 27 на сто от спечелените гласове.

На изборите за европарламент през 2014-та СИРИЗА стана абсолютен победител. Факкт е обаче, че две трети от гърците не му вярват. Над половината от самите избиратели на СИРИЗА изпитват съмнения, че той има ресурса да изпълни обещанията, че ще увеличи минималната заплата от 684 до 751 евро и про това ще свали повишените данъци. Особено като се има предвид за последните 5 години националният дълг достигна 177 процента от Брутния национален продукт, доходита спаднаха с 40 на сто, безработицата е 27 на сто, като младежката е 50 процента.