Граждански патрули обикалят по автобусите във Варна с цел да спрат джебчийките както в градския транспорт, така и по улиците на града. Въпреки усилията на доброволците обаче, набезите на крадлите не спират. За миналата година има задържани 216 лица, които са били проверявани за съпричастност към джебчийските кражби. От тях на 27 са били повдигнати обвинения. От прокуратурата не дават информация, колко от тях са били осъдени, съобщи Нова телевизия.

Хората в морската столица знаят, че повечето от тях са от Игнатиево – малко градче, а допреди 4 години – колоритно село, известно като люпилня на крадлите.

Според информация във Фейсбук групата „Крадлите на Варна“ човека, сочен за техен тартор е игнатиевския бизнесмен Бако Стоянов.

Именно фейсбук, където се организират гражданските патрули, стана арена на обиди и закани между Бако Стоянов и създателя на групата Калоян Георгиев.

Бако Стоянов обяснява, че никога не е бил разследван от полицията за джебчийските набези и не е бил проверяван за произход на пари и имущество. Бил е оправдан по обвинение в купуване на гласове и малко не му е стигнало на последните местни избори да стане кмет на Игнатиево. Но преди всичко определя себе си като честен бизнесмен.

На 1 февруари хората организират протест. Те ще поискат оставките на директорите на полицията.