Наследници на жертви на катастрофи получават между 50 и 80 хиляди лева обезщетение. Но само на документи. От тези пари те не виждат нищо. Или почти нищо. Става дума за схема, в която участват адвокати, които според потърпевшите прибират голяма част от сумите от застрахователите, които се полагат на роднините на жертвите, разказва Нова тв.

Прокуратурата вече е сезирана. Започнала е и проверка, а в Дисциплинарния съд на Висшия адвокатски съвет има заведени дела срещу пловдивски юрист. Разследването ни откри, че катастрофите освен жестока трагедия, са доста печеливш бизнес, от който юристи печелят милиони левове.

Схемата започва да работи веднага след произшествието. Определени адвокат научават къде има катастрофа и започват да търсят наследниците на жертвата. Изпращат така нареченият куриер, който любезно им предлага да ги свърже с „много добър и известен адвокат”, който ще им осигури пари. Нова тв се среща с  един от куриерите – Атанас Коцев. Разказва, че работи за известния пловдивски адвокат Владимир Елдъров.

Бедните и неграмотни хора са най-предпочитаните клиенти. Те нямат представа, че застрахователните компании изплащат огромни обезщетения при смърт на пътя. Срещаме се с такива хора. Преди три години на 19-ти ноември пловдивското село Маноле осъмва с вестта за тежък пътен инцидент. 42-годишният Николай Найденов и 16-годишната му приятелка Димитрина загиват при катастрофа на пътя между Рогош и Маноле.

Куриерът свързва Пенка с адвокат Елдъров. А той я води при нотариус, където тя му подписва пълномощно. По същия сценарий бившият й мъж Стоян подписва същите документи, разказва неговия брат.

Това се случва още в първите седмици след катастрофата. След това никой повече не ги търси. Две години по-късно Пенка и Стоян разбират, че застрахователите са платили 80 000 лева за смъртта на Димитрина. Те са преведени по сметката на адвокат Красимир Елдъров, а почернените родители не получават нито лев.

А за Стоян адвокатът успява да „измъкне някой лев”.

Пенка и Стоян не са единствените. Подобна е и историята на Гина Неделчева. Тя губи сина си Цанко в катастрофа през 2010-та. Две години по-късно чрез същия куриер – Атанас Коцев, майката упълномощава същия адвокат – Владимир Елдъров, да я представлява пред Окръжен съд–Пловдив. След това връзката прекъсва. До 2014 –та, когато разбира, че застрахователна компания е изплатила обезщетение в размер на 67 000 лева. Те отново са преведени в служебната сметка на юриста, разказва куриерът Атанас Коцев. Гина Неделчева е със сериозно заболяване, затова не може да се покаже нейната история.

Схемата се разплита, когато куриерът Атанас Коцев, установява че на негово име се водят няколко обезщетенията и на практика задължението да плати сумите на близките е негово. След това обикаля всички хора, които е свързал с адвоката и ги предупреждава за евентуална измама.

Атанас Коцев разказва, че е заплашван след като разваля договорите с потърпевшите.

Потърпевшите подадоха жалби в прокуратурата. В Дисциплинарния съд на Висшия адвокатски съвет има образувани няколко дела за подобни случаи. Потърсихме адвокат Владимир Елдъров. Той категорично отказа да бъде сниман, както и какъвто и да било коментар.

Това са само част от историите на измамени близки на жертви или пострадали от катастрофи. Как адвокатът разбира кои са роднините на жертвите на катастрофи? И какво ще се случи, след като вече правосъдието го преследва?