Хипертонията поваля все повече българи. Увеличават се и пациентите с исхемична болест на сърцето и те са все по-млади хора.

Това заявява в интервю професор Генчо Начев, който от 2006 г. до днес е директор на столичната университетска кардиологична болница "Св. Екатерина".

"А през последната година с 30% са се повишили извършените операции при дисекации (разкъсване) на аортата. Това е сериозно увеличение. Но и тази тенденция може да се тълкува по друг начин - все повече лекари обръщат внимание на заболяването, установяват го в ранна фаза и така пациентът възможно най-скоро стига до хирургично лечение, съответно има шанс да оживее. Много от болните преди време умираха преди въобще да са диагностицирани", каза пред "Труд" професор Генчо Начев.

Пак няма пари за изкуствени сърца. Те пак остават прерогатив на Министерството на здравеопазването и ще чакаме то да ни субсидира, отбелязва той, коментирайки спасителните операции, които през тази година няма да се поемат от НЗОК.

Професор Начев посочва, че в момента шестима тежко болни българи се нуждаят от такива сърца. "МЗ бе така добро да ни отпусне средства за двама и до няколко дни ще им ги поставим. Но пак остават четирима, на които и да искаме, не можем да помогнем", добавя той.

На въпрос какви изненади може да поднесе бюджета на НЗОК, професор Начев отговаря: "Капаните вече започнаха да изскачат. Ето, изпратеният ми от касата бюджет за януари т. г. представлява 92% от този за декември м. г. и 90% от бюджета за януари 2014-а. А на средномесечна база е едва 74% от средствата, изплащани през миналата година".

Според него това е начин по командно-административен път да се ограничи изразходването на средства. "Аз не го приемам", категоричен е професор Начев.