От утре трябва да мина на диета или започвам с упражненията от понеделник. Колко пъти сте си казвали нещо подобно, когато усетите, че сте прекалили с храната и имате нужда да свалите няколко килограма? Но тези две изречения са едни от честите грешки, които хората допускат, докато се опитват да отслабнат. С тях често

си внушаваме
подсъзнателно,
че каквито и усилия
да направим, те са
обречени на провал


Понеделниците наистина звучат като добро начало за започване на диета. Но всъщност няма смисъл да чакаш идеалните условия, с които да се подложиш на здравословен живот.

Моментът за това е сега, а не утре или вдругиден. А фразата “от утре трябва да мина на диета” е по-добре да замените с друга, в която не влиза думата “трябва”. Като например: Ще посещавам залата сряда и петък. “Това позволява на мозъка ви да се ангажира с нещо определено и ще ви е по-трудно да се откажете, както обикновено”, обясняват психолозите.

Сред другите фрази, които е хубаво да забравите, ако наистина искате да сте във форма, са “Имах ужасен ден, така че

заслужавам
да си хапна
нещо калорично”


и “Нямам време за здравословна диета”. Колкото и лошо да е минал денят ви, как ще се почувствате на сутринта, след като сте опустошили хладилника си?

Ето кои са и другите 8 грешки, които хората правят, докато се опитват да отслабнат.

С упражнения може да си
наваксате нездравословните навици
Това е една от най-честите заблуди.


Тренировките не влияят на химичните процеси в организма ви. Това правят диетите. Вярно е, че правилно направените упражнения са полезни за здравето, като регулират нивото на инсулина например. Но те няма как да компенсират тежката закуска с палачинки или хамбургер. Въпреки че е възможно да изгорите с анаеробни упражнения захарта, която сте поели с огромната порция на сутринта. Тренировките са допълнение към здравословния начин на живот, но не и негов заместител.

Умеренето ядене на джънк фуд е позволено

Това наистина е голяма грешка. Хората често спазват някои ограничения при храненето, докато не дойде уикендът и си кажат, че е крайно време да си позволят порция пържени картофки или поне 1-2 бири. Вярно е, че те няма да се отразят толкова зле на линията, ако се случва рядко. Но не и ако си позволяват подобни удоволствия всяка седмица. Например допустимото количество на трансмазнини, което може да приема тялото ни, е точно нула. На тялото ни може да му отнеме 2 години, за да изгори тези мазнини от порцията пържени картофки или чипс.

Така че накрая всичко е въпрос на приоритети. Ако наистина сте загрижени за здравето си, колкото по-малко компромиси правите с него, толкова по-добре.

С нискокалоричната храна
задължително се отслабва


Изследвания установяват, че човек приема много повече от храната, ако знае, че тя е нискокалорична. А колкото по-голямо е количеството, толкова повече калории поглъщаме.

Затова четете етикетите на продуктите внимателно. Така може да разберете, че бисквитите, на които пише, че са подходящи за диета, всъщност може да изключите от режима си. И да ги замените със зеленчуци – те наистина са нискокалорични, а в същото време засищат. Но не ги поливайте обилно с дресинга, защото от него също се пълнее.

Тренировките на празен стомах

“Нищо друго не може така да саботира добрата тренировка като празния стомах”, казва треньорът на звезди като Лив Тайлър и Ан Хатауей - Дейвид Кирш.

“Най-добрата тренировка е, когато е направена рано сутринта, малко след като си станал от леглото. Никой не може да ми каже, че не може да отдели за това 10-15 минути на ден. Но проблемът е, че повечето хора в 8 сутринта не са хапнали нищо и нямат никаква енергия”, обяснява той. Кирш препоръчва да не отиваме към залата на гладно, а да хапнем например 20 бадема, ябълка или банан.

Правенето на
едни и същи
тренировки в залата


Повтарянето на едни и същи тренировки във фитнеса е сигурен начин, че няма да получим желания резултат. Ние сме така устроени, че сме склонни да се придържаме към неща, които добре познаваме и в които сме добри. Не стоят така нещата, когато се отнася до нашите тренировки.

Тялото има невероятната способност да се адаптира бързо и когато достигнем до определен напредък в нашите тренировки, спираме с развитието му. Хубаво е да променяме тренировките като натоварване и интензивност. Ако непрекъснато не предизвикваме тялото си с нови упражнения и движения, по-скоро бихме запазили теглото си, отколкото да загубим още няколко килограма.

Забравяме за яйцата

Когато минаваме на диета за отслабване, забравяме за много от полезните храни. Това обаче не трябва да важи за консумирането на яйца. Заради съдържанието им на холестерол често хората решават да ги изключат от менюто си. Но изследванията показват, че холестеролът в храните всъщност не повишава нивото на холестерол в кръвта.

Яйцата са пълни с витамини, минерали, протеини и полезни мазнини. Така че са важни за организма и особено за функциите на мозъка и на очите. Не яжте само белтъка. В жълтъка са всички важни хранителни съставки.

Броенето
на всяка
калория


Голяма заблуда е, че най-важното при отслабването е да броите колко калории поглъщате на ден. Въпреки че количеството им е важно, за да знаете колко енергия трябва да изразходвате, по-добре се съсредоточете върху разнообразието на храните, които поемате. Те са важните за процесите в организма и се отразяват на чувството за глад, а и на хормоните ви по различен начин.

Приемането на по-малко захар, въглехидрати и мазнини ще ви помогне повече, отколкото следенето на калории.

С гладуване
ще постигнем
най-добри резултати


Това е най-често допусканата грешка. Опитвате се да ограничите количеството храна, което приемате, и така сваляте няколко килограма. Но често не от частите от тялото, които искате да видите пак във форма. Тези килограми са преди всичко активно телесно тегло – мускули, а не мазнини. Гладуването въвежда тялото в режим на сериозен стрес.

Това не е обичайният режим на работа на тялото, то разчита продължителното гладуване като стрес и шок. Затова то пуска в ход програмите за натрупване на колкото се може повече мазнини. Метаболизмът се забавя. Така драстичното намаляване на приема на калории, ако не е назначено и проследено от специалист, може само да ви навреди, отколкото да помогне в борбата с излишните килограми.