Първата ракета на България Григор Димитров приключи с участието си на Аустрелиън Оупън, след като загуби от Анди Мъри с 4-6, 7-6(5), 3-6, 5-7 в среща от осминафиналите на турнира.

Двамата направиха изключително интересен мач, като в крайна сметка големият опит на британеца му помогна да стигне до успеха и да се класира за 1/4-финалите, където ще се изправи срещу представителя на домакините Ник Кирьос.

Гришо започна отлично срещата и набързо поведе с 3-0 в първия сет, но след това нивото на играта му спадна, а Мъри се възползва от това и взе 6 от следващите 7 гейма, за да поведе в резултата. Той проби и в началото на втората част, но Димитров върна пробива, а след това показа характер и когато съперникът му сервираше за сета при 6-5. В тайбрека българинът показаха много силен тенис и го взе на 5 точки, за да изравни резултата.

Мъри доминираше в третия сет и постигна един пробив, за да поведе с 2-1 сета, но Димитров взе ранна преднина в следващата част и я поддържаше до 5-2, когато дори изпусна сетбол при сервис на съперника. След това обаче Гришо се пропука, когато сервираше за сета, а в последствие допусна и още един пробив, като в крайна сметка Мъри взе пет поредни гейма, за да стигне до крайния успех.

"Имах доста късмет, мрежата ми помогна в няколко случая. Предимството постоянно се местеше от единия при другия. Мачът бе много интересен, имаше хубави разигравания, Григор е невероятен атлет. Много е бърз по корта, много е подвижен. Стига до топки, които другите не могат, има страхотни ръце, винаги мачовете с него са фантастични. Мисля, че и аз направих добър мач и се радвам, че спечелих", коментира шотландецът веднага след двубоя. На 1/4-финалите той ще се изправи срещу местния любимец Ник Кирьос, който победи в пет сета Андреас Сепи.

С достигането си до 4-ия кръг на турнира Димитров си осигури 138 хиляди долара от наградния фонд, но ще загуби 180 точки от актива си за световната ранглиста, тъй като преди година стигна до 1/4-финалите.