Общото бъдеще на Европа не е в затягането на коланите. Това заяви лидерът на Коалицията на левите радикални сили СРИЗА Алексис Ципрас, след като гласува в избирателна секция в атинския квартал "Кипсели".

Резултатите от всички предизборни анкети определят 40-годишния Ципрас като бъдещия премиер на Гърция. Неговият приоритет е предоговаряне и опрощаване от международните кредитори на огромния дълг на страната. Той се обявява и срещу политиката на строги икономии, която задушава гърците.

На излизане от избирателната секция Ципрас заяви първо на гръцки, а след това на английски: "Нашето общо бъдеще в Европа не са строгите икономии."

В Гърция днес се провеждат предсрочни парламентарни избори. Избирателните секции отвориха врати в 7.00 часа българско и гръцко време и ще приключат работа в 19.00 часа. Първите официални данни ще бъдат обявени след 22.00 часа, а окончателните данни се очакват най-рано утре сутринта. Право да гласуват имат 9,09 милиона граждани. Населението на страната е около 11 милиона. Гърците трябва да изберат 300 депутати в еднокамарния парламент. За техния глас се състезават 18 партии и 4 предизборни обединения.

Мнозина наблюдатели наричат днешния вот "исторически", защото ако победи основната опозиционна Коалиция на радикалните леви сили СИРИЗА, страната може да напусне еврозоната. Според последните социологически допитвания СИРИЗА изпреварва по популярност Нова демокрация на Андонис Самарас с 6-10%.