Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова в събота Русия да "спре да дестабилизира Украйна" и да сложи край на своята военна, политическа и финансова подкрепа за украинските сепаратисти, които бяха обвинени, че са започнали офанзива в източната част на Украйна. Американският държавен секретар Джон Кери направи същото.

"Призовавам Русия да сложи край на своята военна, политическа и финансова подкрепа на сепаратистите, да спре да дестабилизира Украйна и да изпълни своите международни ангажименти", заяви Столтенберг, цитиран от АФП.

Джон Кери призова също Москва да "затвори международната граница с Украйна и да изтегли всичките си оръжия, бойци и да спре финансова си подкрепа". "В противен случай, международният натиск и този на САЩ по отношение на Русия и нейните посредници само ще се увеличава", предупреди той в изявление от Цюрих, Швейцария, където първият дипломат на САЩ е на посещение, след участието с на форума в Давос.

"Боевете в източната част на Украйна нараснаха много и индикациите сочат към широка офанзива, започната от руските сепаратисти срещу Донецк, Луганск и град Мариупол в разрез с прекратяването на огъня", отправи своите обвинения Йенс Столтенберг.

"В продължение на няколко месеца ние котстатираме присъствието на руски сили в източната част на Украйна, както и значително увеличение на руската тежка техника като танкове, артилерия и усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана", подчерта той.

"Руските части в източната част на Украйна подкрепят тези настъпателни действия със системи за противовъздушна отбрана с усъвършенствани ракети "земя-въздух", безпилотни (летателни) апарати, усъвършенствано оборудване с усложнени пускови системи за ракетни установки и военно електронно оборудване", каза той.

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко съобщи в събота, че е започнала офанзива срещу стратегическото пристанище Мариупол, контролирано от Киев, пише АФП.

Според същия Захарченко, цитиран от РИА"Новости"и ТАСС, опълченците не се подготвят да атакуват Мариупол, но след като усилените украински части са извършили провокационен обстрел на жилищен квартал в града и опитват да прехвърлят вината за това на опълченците, той е заповядал да започне обстрел на киевските части. При това Захарченко отново обяви, че силите на Киев край Мариупол са извън контрола на президента на Украйа Петро Порошенко.

При обстрела на Мариупол загинаха 30 души. Ранени бяха над 90, според все още неокончателни данни, посочени от кметството и цитирани от АФП.