Оградата по границата с Турция да бъде доизградена без обществена поръчка. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за обществените поръчки, предложени от депутати от четирите управляващи партии - ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и ПФ.

Измененията бяха внесени миналия четвъртък, след като в сряда по време на блиц контрола премиерът Бойко Борисов призова народните представители да направят изключение за защитното съоръжение, за да започне изграждането му най-бързо, защото със затоплянето на времето от март се очаква засилен миграционен натиск.

Изключването от обхвата на общия ред за възлагане на обществени поръчки на дейностите по изграждане на необходимото защитно съоръжение не беше подкрепено в пленарна зала единствено от депутатите от ДПС, които гласуваха „против“ и „въздържал се“.

Правителството вече взе решение да се направи ограда по протежението на цялата граница с Турция. Към вече съществуващите 33 км трябва да се доизградят още 82 км, като това ще става поетапно, а до 30 януари МВР трябва да изготви задание за проектирането му.

Прогнозната цена на допълнителните километри защитно съоръжение е около 90 милиона лева.

„Това прави малко над 10 милиона лева на всеки 10 километра, а първите километри, строени миналата година, струваха по 2,5 милиона лева“, пресметна обаче депутатът от БСП и бивш военен министър Ангел Найденов и призова за строг контрол за начина, по който ще се харчат парите.