В днешно време не Уолстрийт, а Силициевата долина е мечтата за всеки млад човек, пише Си Ен Ен. Балонът в технологичния бизнес е огромен и все някога ще се спука, просто никой не знае точно кога. Свидетели сме на космически оценки на компании като Airbnb (13 милиарда долара), Uber (41 милиарда долара), Snapchat (10 милиарда долара), Dropbox (10 милиарда долара).

Младите хора вярват, че технологиите са секси и почти всеки иска да бъде “entrepreneur” (в превод “предприемач”). Но има един проблем: повечето не могат да разберат, че успехът в този бизнес изисква упоритост, издръжливост и енергия, каквито са непознати в традиционната работа и са близки до тези, нужни на войник от спецчастите.

Мнозина ентусиазирани основатели на малки компании с големи идеи и надежди (т.н. “стартъп-и”) биват приземявани от пазара и стигат дъното. Тези предприемачи искат да са следващият Марк Зукърбърг и след като разберат, че подобна цел е съвместима по вероятност с печалба от тотото, устремът им стихва изключително бързо.

Експерти посочват, че годишно в Съединените щати се появяват не повече от десетина наистина силни, с голям потенциал за развитие технологични компании. И в повечето случаи тези компании се занимават с проблеми, които са далеч от модерните социални мрежи и приложения.

Си Ен Ен коментира, че 99% от хората, тръгнали да създават новия Facebook, принадлежат към пазара на наемния, високоплатен труд, а не към самостоятелния бизнес. Така биха останали далеч по-малко стартъп-и, но такива, които наистина имат шанс за пробив.

Преди да се захванете със създаване на собствена компания в търсене на инвестиции за собствен иновативен продукт, трябва да си отговорите на няколко основни въпроса. Най-основният от тях – готови ли сте да работи 2 пъти повече, да речем по над 90 часа на седмица?

Ако не сте готови за подобна ангажираност при положение, че рискът от провал е огромен, то по-добре подгответе добро CV и си намерете спокойна работа в някоя голяма фирма. За да бъде вашият стартъп успешен години, а не месеци напред, е нужно пълно себераздаване, лишаване от личен живот и контакти за сметка на реализирането на идея, която да се хареса не на хиляди, а на милиона хора.

Опасността от еднаквост също е налице. Колко дигитални игри са необходими на една планета? От 1.3 милиона приложения, достъпни в iTunes през юли 2014-та година, над 200 хиляди са игри. Да не говорим, че повече от 8 хиляди са само за създаване и запаметяване на готварски рецепти.

Проблемът е, че изключително трудно можеш да измислиш нещо, което вече не е измислено. Прекалено много стартъп-и разчитат на козметични промени по вече съществуващи продукти, което определено не предизвиква интерес. Неслучайно опитите за подобрени LinkedIn или Uber претърпяват грандиозни провали.

Излизането на борсата е считано за ултимативната кулминация за всеки стартъп. Там се осребряват безсънните нощи и лишенията през годините. Но горчивата истина е, че съвсем, съвсем малко компании достигат до стотиците милиони долари. Да не говорим за основателите, които към този момент вече реално притежават малка част от собствената си фирма.

Още по-лошо става, когато първоначалната оценка на акциите са окаже силно завишена и цените тръгнат стремглаво надолу. Нищо не е толкова розово, колкото изглежда във филм на Арън Соркин (“Социалната мрежа”).

Според фондацията “Кауфман” само през 2013-та година в САЩ всеки месец са се стартирали 476 хиляди нови бизнеса – от фризьорски салони до технологични стартъп-и. Процентът на провалите е огромен. Тези, които оцеляват няколко години, са нищожно малко.

Ключът към успеха се крие в това да намерите приложими решения на значими за множество хора проблеми. Защото именно тези хора, а не вашите инвеститори, ментори и колеги, държат ключа към вашия успешен бизнес. Това са хората, които ще плащат, за да ползват вашия продукт.