Четири специализирани институции за деца са закрити в началото на 2015 година, информират от Агенция за социално подпомагане /АСП/.

С административни актове на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) от 1 януари 2015 година са закрити Дом за деца с умствена изостаналост в Търговище, Дом за деца с умствена изостаналост в Кермен, област Сливен, Дом за деца с физически увреждания в Луковит, Дом за деца, лишени от родителска грижа в с. Борован, област Враца.

За всички деца и младежи от тези институции бяха изпълнени активни мерки и дейности по закрила на детето и регламентирани стъпки за тяхното деинституционализиране, като бяха оценени техните потребности, планирани последващи мерки и изградени центрове за настаняване от семеен тип за децата, чиято единствена алтернатива в момента е резидентната грижа, допълват от АСП.

От специализираните институции за деца в страната остават да действат 46 дома за деца, лишени от родителска грижа, и 19 дома за деца с умствена изостаналост.