Американецът Брайън Бейти от Солт Лейк Сити показа за първи път в Карлово своята изложба от гравирани яйца. Той превръща черупките в невероятна дантела чрез фина резба. Цените на произведенията му достигат до 10 хиляди долара.

Бейти се свързва по интернет с българския гравьор от Сопот Евгени Димов, с когото обменят опит помежду си в продължение на три години.

Бейти решава да направи изложба и в България, за която прави специално проучване. „Обичам символиката на яйцата. Всяка култура, която съм открил, има някаква връзка с моите произведения”, разказва пред Dnes.bg авторът.

Той започва да се занимава с гравюра върху черупките на различни яйца преди шест години. Носител е на много различни престижни награди по света, а в момента обучава свои студенти. Голяма част от произведенията му са дарени за благотворителност.

За изложбата, която прави в България, гравира специално яйце, на което изобразява картата на България, а в нея вгражда символа на държавата ни - розата.

„Дизайнът на това яйце е направен специално за изложбата в България, защото в моето проучване открих, че националното цвете е розата и реших да сложа роза в центъра на черупката и после си помислих, че е по-добре да сложа и контура на картата на България за фон.”, казва още Бейти.

Американецът е за втори път в България и планира да се върне отново през 2016 година, за да направи съвместна изложба със сопотските занаятчии.

За изложбата след две години американецът е решил да подари на българското посолство черупка от яйце със символа на Народното събрание "Съединението прави силата"!