Тиквата е сред онези храни, които са с богато съдържание на хранителни вещества, а в същото време имат малко калории. Има различни начини да я добавим в хранителния си режим, включително като десерт, салата, супа.

Количеството от една чаша тиква съдържа 49 калории, 1,76 г протеини, 0,17 г мазнини, 0 г холестерол и 12 г въглехидрати, включително 2, 7 г фибри и 5, 1 г захар.

Консумацията на същото количество тиква може да осигури над 100% от необходимото количество витамин А, 20% витамин C, 10% или повече от витамин Е, рибофлавин, калий, мед и манган. Осигурява поне 5% от ежедневната нужда от тиамин, B6, фолиева киселина, пантотенова киселина, ниацин, желязо, магнезий и фосфор.

Тиквата е един от най-добрите познати източници на бета-керотин. Това е мощен антиоксидант, който придава оранжевия цвят на плодовете и зеленчуците. Консумацията на продукти, богати на бета-керотин, може да намали риска от развитие на някои видове рак. Те също така често защитават от астма и сърдечни заболявания, забавят и процеса на остаряване.

Фибрите, калият и витамин C в тиквата носят изключително благоприятни ефекти за здравето на сърцето. Консумацията на адекватно количество калий е важно почти толкова, колкото и намаляване приема на натрий при лечение на хипертония.

Други храни, които са с високо съдържание на калий, включват пъпеш, ананас, домати, портокали, спанак и банани.

Повишеният му прием също така се свързва и с намаляване риска от инсулт, защитава от загуба на мускулна маса, запазва костната плътност и намалява образуването на камъни в бъбреците.