„Често, когато ДПС те прегръща, не е ясно дали не иска да те удуши”. С този коментар пред bTV бившият външен министър от кабинета „Орешарски” Кристиан Вигенин отправи предупреждение срещу управляващите от ГЕРБ.

Миналия петък парламентарната им група заедно с депутатите от ДПС гласуваха на второ четене спорните радикални промени в пенсионната система на България, с които се премахва задължителния втори стълб на пенсионното осигуряване.

Министър Вигенин говори от позицията на участник в коалиционен кабинет, довел до катастрофа собствената му партия. Безпрецедентно ниския изборен резултат на ДПС, който осигури на столетницата едва 39 депутати.
По този повод Вигенин призова за по-обрано публично представяне на идеи от страна на БСП, като лансираната от Мая Манолова за сезиране на Конституционния съд във връзка с пенсионната реформа. „За съжаление резултатите от изборите бяха ракива, че дори не можем да сезираме КС сами – имаме 39 депутати, а ни трябват 48 подписа. Трябват преговори с другите партии, но решенията на много от ключовите фактори се менят твърде много”, коментира той.

Вигенин настоя за преразглеждане на санкциите срещу Русия с аргумента, че и България страдала от контрасанкциите. „Политическите цели не се постигат и очевидно е необходим друг начин. Ние страдаме и от контрасанкциите”, подчерта той.

В опозиция бившият външен министър призна за пропуските по проекта „Южен поток” като липсата на прозрачност и неяснотата относно финансовите параметри на проекта – все неща, за които съпартиецът му и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев неведнъж е разказвал в коренно различна светлина.

„Ако имаше икономически смисъл, проектът нямаше да бъде спрян за наказание на само една държава. Много бих искал, отчитайки, че на практика проектът беше провален, това беше поредният проект, по който нямаше достатъчно прозрачност. До последно имаше неясноти по договорите. Трябва да си извлечем поуките в бъдеще”, призова Кристиан Вигенин.