Близо 280 нарушения в 18 оръжейни предприятия установи проверката на Инспекцията по труда в цялата страна, съобщи Нова ТВ.
Най-чести са нарушенията на безопасните и здравословни условия на труд - 235. Те засягат както работното облекло, така и начина на складиране и съхраняване на боеприпасите.

Проверките започнаха на 8 октомври, седмица след взрива в завод "Миджур" в Горни Лом, който срина цял цех и уби 15 души. Впоследствие стана ясно, че лицензът на завода във видинското село е бил отнеман два пъти.

В месеците преди инцидента в Горни Лом инспекцията по труда е открила там множество нарушения, но неизпълняването на предписанията не е довело до затваряне на завода. Разследването на случая продължава.

Преди няколко дни - на 19 декември, взрив в завод за боеприпаси в Мъглиж уби един човек и рани трима други. По първоначални данни от разследването причината за взрива е авария по време на технологичен процес. Според информацията от МВР през месец октомври е правена комплексна проверка на фирмата и няма негативни индикации.