Коледната лотария в Испания El Gordo, смятана за най-щедрата в света, раздаде награди на стойност 2,2 милиарда евро (2,7 милиарда долара) в страната, която продължава да полага усилия за възстановяване след годините на рецесия.

Притежателите на билети с печелившия номер тази година спечелиха по 400 000 евро, раздадени бяха и хиляди други по-малки парични награди. "Не мога да повярвам. Това беше наистина щастлив и емоционален момент", каза притежателят на един от магазините, продали печелившия номер в Мадрид, цитиран от радио "Кадена Сер".

За разлика от други големи лотарии, които излъчват само неколцина големи победители, коледната лотария в Испания цели да сподели богатството и хиляди числа получават награда. От миналата година обаче данъчните вземат една пета от всички награди над 2500 евро в рамките на мерките на правителството за строги икономии.

Билетите с печелившия номер били продадени тази година в различни области на страната, включително Мадрид, Мурсия и Валенсия. Както повелява традицията, деца от училища в Мадрид извадиха дървените топки с печелившите числа от две гигантски златни сфери в предаване на живо по телевизията. Тегленето продължава четири часа.

Коледната лотария се тегли без прекъсване от 1812 г. Дори по време на гражданската война в Испания от 1936 до 1939 г. лотарията не е прекъсната, като всяка от страните организирала собствено теглене по време на конфликта.