"Това предложение предизвика много скандали. Добре е, когато има различни гледни точки и спор. А и няма решение, което да се радва на еднозначен консенсус". Това заяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев.

Изказването му бе по повод приетата спорна поправка за парите от частните пенсионни фондове. Дали да преместим парите си от частния фонд в НОИ, ще можем да решаваме повече от веднъж. Припомняме, че гласуваната в петък поправка предвижда новопостъпилите на пазара на труда да имат една година, за да решат къде да се осигуряват за втора пенсия, а ако не го сторят, вноските им автоматично минават в НОИ.

Томислав Дончев коментира, че предложението е събрало критики в три посоки - начина, по който е взето – бързо, второ - лимитирания срок ограничава правата и трето – реверсивността (прехвърляйки се от фонд във НОИ, дали имате право да направите обратното).

"Упрекът, е че решението е взето прекалено бързо – само за една седмица, е основателен, но не съвсем. Разработвайки предизборната програма, подобно решение беше дискутирано. Но когато говорим за промяна, тя може да касае реверсивността", добави Томислав Дончев и подчерта, че най-важното е, че всяко лице ще има възможност да избира.

Относно набързо взетото решение в НС, вицепремиерът коментира: "Решението действително е взето бързо. Не на висотата на тези стандарти, които обикновено изповядваме. Предвид ситуацията, ако се бяхме отдали на 4-месечна дискусия, сега щеше да е трудно или почти невъзможно каквото и да било решение да се вземе. Тук темата се оказа нервозна, имаше емоционални реакции от различни гледни точки, дори и опити за натиск".

По думите му има уговорка следващите седмици да тече разговор по отношение на двете критики – да има промяна за по-дълъг срок лицето да избира, както и за реверсивността.

"Месец януари е напълно достатъчен срок да се вземе решение по въпросната наредба", заключи вицепремиерът Томислав Дночев.