Алекси Коларов - българинът, успял да източи пари от десетки кредитни карти в САЩ, излежа присъдата си от 30 месеца затвор, дадени му от федералния съд в Ню Арк, щата Ню Джърси, и ще бъде екстрадиран за България, съобщиха емиграционните власти.
След повече от десет години игра на котка и мишка със закона и различните служби в Америка нашенецът бе заловен и осъден. Той няма да може да стъпва повече отвъд Океана. Коларов стана известен в целия свят, защото една от фалшивите кредитни карти, с които бе заловен, бе на името на самия Бил Гейтс!

Според адвокат Аркади Бук, който защитава Алекси, нашенецът ще бъде освободен след броени дни. Българинът беше арестуван през 2011 г. в парагвайската столица Асунсион. Само там той престоя зад решетките цели две години, докато излежи присъдата си за извършените на място престъпления – източване на чужди кредитни карти, кражба на самоличност, участие в международна престъпна група... След това Коларов беше екстрадиран в Америка, където се яви на съд по обвинение за същите престъпления, но извършени на територията на Страната на неограничените възможности. При ареста на Алекси Коларов бяха иззети стотици хиляди долари, десетки фалшиви кредитни и дебитни карти и скимиращи устройства за записване на кредитна крадена информация. 32-годишният нашенец бе издирван от закона повече от десет години

и все успяваше да се измъкне

Снимките му висяха почти във всеки полицейски участък в САЩ. Алекси Коларов бе осъден като част от престъпната група „Шадоукрю“ заедно с други 18 души. Той беше обвинен за източването на повече от четири милиона долара. Парите са теглени в Парагвай, Европа и Съединените щати. Групата е поддържала и виртуален сайт, подобно на онлайн-маркет, в който е търгувала с крадената информация за кредитни карти - schadowcrew.com.

19-имата обвиняеми са разкрити благодарение на сътрудничеството на един от тях със службите – Алберт Гонзалес - елитен хакер от Маями. Той е бил администратор на сайта до 2003 г., когато е арестуван. Чак две години по-късно киберполицаите, разследващи случая, установяват, че младежът играе двойна игра и работи по своя собствена схема за проникване в данни и кражба на милиони от банки, фирми и техни клиенти. Първоначално Гонзалес получава обещаната му от властите условна присъда в замяна на информация. Многогодишното разследване на специалните служби показало, че всъщност Алберт е „мозъкът“ на групата и точно той е сред основните виновници за препродажбата на данни на близо 170 000 кредитни номера в периода 2005-2007 г.

Докато бъдат арестувани по-голяма част от измамниците, търгуваните номера в сайта стават над милион и половина според разследването на „Сикрет сървиз“. Хакерите, които работели в сайта „Шадоукрю“, са над 4000 души, установило още обвинението. Останалите потребители на мрежата се занимавали с фалшифициране на самоличности чрез „нови“ паспорти, шофьорски книжки и карти за социално осигуряване.

Докато лъгал властите, че участието му в схемата е незначително и маловажно, Гонзалес е заловен отново през 2008 г. и изпява останалите. Той е осъден и в момента излежава 20-годишна присъда в щатски федерален затвор. Същата година 15 от 19-те арестувани хакери са се признали за виновни, като четирима, сред тях и Алекси Коларов,

успели да избягат

Нашенецът обаче е локализиран в Южна Америка от националната парагвайска полиция по сигнал на тамошните банки, които засичат съмнителни трансфери по дебитни и кредитни карти от Италия, Швейцария и Германия. Видеокамери запечатват българина доста често да тегли пари в брой с фалшиви карти до 14 юни 2011 г., когато е арестуван в хотелската си стая в 5-звездния „Гуарани есплендор“ в центъра на Асунсион. Полицията открива у него стотици хиляди долари в различни валути, както и кредитни карти и устройства за кражба на данни. Заедно с Алекси са задържани и други трима българи – Марчел Димов от Силистра, Константин Кавръков от Стара Загора и Пламен Петров от Бургас. Сънародниците ни успели да източат с клонирани карти над 90 000 долара, като целта, която си поставили предварително, била да дръпнат 1 милион долара.

Коларов първоначално излежава двегодишна присъда в Парагвай, след което е екстрадиран в САЩ, за да бъде съден по същото обвинение.

Трима от престъпната група все още се издирват от закона. Адвокатът на нашенеца Аркади Бук твърди, че участието на Алекси се е състояло най-вече в това да тегли пари в брой от банкоматите, а основните и най-важни „играчи“ в цялата схема били руснаци и украинци. За да намали присъдата си, самият Коларов също сътрудничи на властите. Когато каца на летището в САЩ на 28 юни 2013 г., той разбира, че максималната присъда за участието му в „Шадоукрю“ е пет години и глоба от 250 000 щатски долара.

Още докато е ескортиран от американски маршали по време на полета, той е получил разяснения, че ако сътрудничи, ще облекчи положението, в което се намира. Осем месеца по-късно по съвет и на адвокатите си той се признава за виновен за участие в организирана престъпна група и затова присъдата му е намалена на две години и половина. Все пак Алекси Коларов е обвинен в 18 лични продажби на незаконни данни от сайта на международната конспиративна група „Шадоукрю“. Установено е, че 32-годишният мъж е продавал и „търговска“ информация и е обслужвал останалите от схемата. Лично агентът на службите и един от най-добрите киберполицаи на САЩ - Джеймс Моттола, е свидетелствал срещу българина по искане на съдията на процеса Пол Фишман.

В момента предстои Коларов да бъде екстрадиран в България. Дотогава имиграционните власти в САЩ трябва да приготвят документацията по прехвърлянето му в Европа. Все още не е ясно ще имат ли претенции към него страни като Италия, Германия и Швейцария....

ДОСИЕ
Компютърен гений

Алекси Коларов бе обявен още преди години от разследващи полицаи в София за истински гений в областта, в която „работи“. Тогава се говореше, че ако се труди във фирма на Бил Гейтс или в Силиконовата долина в САЩ законно, много бързо би станал милионер. Негови познати твърдят, че мъжът участва в престъпни схеми не заради алчност, а заради самата тръпка и пристрастеността си към това да пробива „непробиваеми” банкови системи, да прониква в тях и да съдейства за източване на пари от чужди сметки. Според данни в пресата Алекси Коларов е излежал тригодишна присъда в български затвор в края на 90-те години. Майка му е украинска гражданка и е разведена с баща му Петър. Сестрата на екстрадирания живее в Англия. При арестуването на Алекси в Парагвай баща му Петър Коларов заяви публично, че не е разпознал сина си от публикувана в чуждестранната преса снимка на задържаните тогава българи. „Олекна ми, като видях фотографията, не е той“, каза тогава бившият полицай от КАТ.