С гласовете на ГЕРБ и ДПС 43-ото Народното събрание промени Кодекса за социално осигуряване. Гражданите ще избират дали да се осигуряват изцяло в НОИ или да запазят сегашното положение.

120 народни представители гласуваха "за" спорната промяна. 82 от тях бяха от ГЕРБ, 33-ма от ДПС, 3-ма от БДЦ и двама независими депутати. 57 депутати от другите парламентарни групи бяха "против", а 35 се въздържаха, предаде репортер на БГНЕС.

"На кое кафе се постигна договорката, кога се изпи това кафе? Стои въпросът кой ще подкрепи този текст, а не само кой го внесе", попита по време на дебатите председателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев. Само преди дни в декларация той обяви, че ако текстът бъде приет, това ще разклати много сериозно парламентарното мнозинство и стабилността на кабинета. "Важно е всеки от нас какво мисли и какво прави за бъдещето на мнозинството, управляващата коалиция и държавата", призова днес преди гласуването Кънев.

Липсват изчисления за тази мярка, категоричен бе Кънев, а на сходна позиция застана и Мая Манолова от БСП. Научихме за тази промяна от медиите, тя трябва да има финансов анализ, иначе би била сериозна авантюра, каза председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Групата ни няма да подкрепи тази промяна, обеща още по време на дебатите Симеонов.

"Ако в предложения текст има какъвто и да е намек за това да бъде отменен тристълбовият модел, ДПС ще бъде първата политическа сила, която ще гласува против. Ако има намек за национализация на парите на осигурените лица в частните пенсионни дружества, ДПС ще гласува задължително против. Кой от текстовете визира това, за което говорим", попита по време на дебатите бившият социален министър и настоящ депутат от ДПС Хасан Адемов.

Той посочи, че тези граждани, които се осигуряват изцяло в НОИ са тези, които са родени преди 1959, а родените след тази дата се осигуряват допълнително задължително в частни пенсионни дружества. "Кой поема риска, когато избереш да се осигуряваш в НОИ? Това е държавата. В НОИ рискът се поема от държавата, но в частните фондове се поема от осигурените лица", каза Адемов.

В никакъв случай от ДПС не сме съгласни да се противопоставя солидарният стълб срещу частните пенсионни фондове, обяви Адемов и добави, че разликата е огромна и частните пенсионни фондове са допълващ сегмент. "Тези сегменти не могат да работят един срещу друг", категоричен бе Адемов. "Ние сме либерална партия и за нас основната ценност е да уважим правото на свободния избор. Никъде в текстовете няма национализация и някой насила да накара осигурените да направят своя избор", обяви Хасан Адемов.

"Ако сте млад човек и започнете работа и не си определите фонд, служебно отивате в НОИ. Това ли е свобода на избора?", попита в отговор Мартин Димитров и обяви, че това не е никаква свобода. Мартин Димитров дори направи препратка към Възродителния процес и каза на Адемов, че днес ситуация е сходна - сменяме ви имената, но вие имате право да си изберете какво име искате, обясни Димитров.

С тази промяна даваме право на хората да избират къде искат да се осигуряват, защото сега със закон са задължени да се осигуряват в частните фондове, каза по време на дебатите Станислав Иванов от ГЕРБ. Срещу правото на избор ли сте, попита той противниците на това предложение. Според колегата му от ГЕРБ Лъчезар Иванов се спекулира, че се иска да се национализират частните пенсионни фондове и техните капитали, а истината е, че просто се дава право на избор, който досега не е съществувал.

След депутатите в рамките на близо 30 минути в защита на предложението се изказа и финансовият министър Владислав Горанов. По думите му, много години в различни свои битности е водил експертен дебат по темата със синдикати, депутати, министри, работодатели и други. Той се съгласи, че е укоримо между първо и второ четене да се правят такива промени, но по Конституция това е възможно и е правено от всички партии. Всеки български гражданин ще може да прецени сам какво да направи - дали да остане същото положение или то да бъде променено, като се пренесат партидите и вноските от частните фондове към НОИ.

"Ако не сме уцелили ваксата с тези текстове, дали сме си срок до 31 март 2015", добави той и посочи, че на всички партии са изпратени молби да се включат в дебата, който ще бъде осъществен с всички социални партньори в този период. Правителството ще предложи този законопроект, който гарантира пълната свобода на избора, но днес предоставянето на възможност за право на избор няма причина да бъде отлагано, завърши Владислав Горанов.

Веднага след неговото изказване по искане на ГЕРБ и гласуване на мнозинството в зала дебатите по темата бяха прекратени, а след кратка почивка промяната бе подложена на гласуване и приета с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Мнозинството в пленарна зала отхвърли и предложение на Велизар Енчев да бъдат компенсирани чрез добавка към пенсиите онези около 90 000 български граждани, които по време на комунизма са плащали т.нар. "ергенски данък". Това предложение беше подкрепено от БСП, ДПС,"Атака", БДЦ, АБВ и дори двама от Реформаторския блок, а срещу него гласуваха от ГЕРБ, няколко депутати от РБ и Патриотичния фронт.

По-рано днес Народното събрание прие окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2015 година. Здравната вноска остава 8%, а парите за здраве за догодина ще бъдат над 3 млрд. лева. Дебатите и гласуването по отделните параграфи на бюджета на НЗОК за 2015 година продължиха около 3 часа в пленарна зала. Въпреки множеството предложения от страна на опозицията и активното участие най-вече на Мая Манолова, БСП не успя да прокара при второто четене нито едно свое предложение.

3 075 534 000 лева е сумата, която НЗОК ще може да изразходва през 2015 година. Тази сума се различава с 80 млн. лева от одобрената от Надзорния съвет на касата, като причина за разликата според здравния министър Петър Москов е фактът, че през 2014 година са плащани дейности за 2013 година.