В рамките на процедурата по приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 година Енчев предложи начисление към тяхната пенсия от 1,1% лихва за всяка година, в която са плащали този несправедлив данък. По думите му, това ще увеличи тяхната пенсия с между 30 и 40 лева.

"Става дума за хората в България, които в периода между 1952-ра и 1989-та година са плащали т. нар. "ергенски данък". Това са хора, които не са се омъжили или оженили, както и семейства, които не са имали деца. Те са плащали този несправедлив данък", каза Велизар Енчев пред БГНЕС минути преди да направи своето предложение от парламентарната трибуна.

По думите му, това е била силно репресирва мярка, особено за семействата, които от една страна са нямали щастието да имат деца, а освен това са били наказани и с данък. "До 1989 година "ергенски данък" плащаха хората до 30 години, които нямат сключен граждански брак в рамките на 5%, от 30 до 35 години - 10%, а от 35 до 50 години - 15%, плюс семействата, които нямаха деца", припомни независимият депутат.

Велизар Енчев обясни, че предложението му е по инициатива на граждански комитет на пенсионерите, които са плащали този данък. Става дума за група от около 90 000 души и ще струва на бюджета не повече от 10 млн. лева, каза Енчев. Той призова всички народни представители да проявят чувствителност и да подкрепят предложението, за да въздадат справедливост, от която се нуждаят толкова много хора.