Турски инвестиции и изграждане на модерен търговско-развлекателен център в Кърджали обеща новият генерален консул на Турция в Пловдив Алпер Акташ по време на официалната си визита днес в родопския град.

Кметът-домакин Хасан Азис обсъдиха 5-те готови проекти за мол, селектирани след конкурс, а стана ясно и че общината е готова да предостави собствени терени за строителството му. Гостът разкри, че до днес вече 11 пъти е посещавал Кърджали след 11 септември т.г., когато е поел поста си в консулството. По-рано през деня той е бил приет и от областния управител Илия Илиев, на когото доверил впечатлението си, че районът разполага с огромен потенциал за развитие на икономиката и инвестициите.

Изненадващо дипломатът обяви идеята за изграждане на търговски шопинг-център като гледна точка на консулството в Пловдив. Изненадан съм, че този град със стратегическо географско положение все още няма подобен център, заяви Акташ. Към края на годината търговският обмен между България и Турция достигна около 5 млрд.долара, но вярваме, че в много кратко време той може да стане и 10 млрд.долара, допълни той.

Дипломатът оцени историческите и природните забележителности в региона и посочи, че при въвеждането на облекчен визов режим туристическият поток от Турция е гарантиран дори в почивните дни, още повече, че са налице достатъчен брой хотелски комплекси и инфраструктура. Гостът се ангажира с презентации на проектите за мол пред бизнеса в Турция с цел да привлече инвеститори за изграждането му. "Политиката на турската държава по отношение на инвестициите не е стабилна, а е амбициозна и бърза, турският частен сектор е готов на вложения в чужбина. Големите инвестиции се правят само на места, където има голям потенциал и смятам, че Кърджали е такова място", подчерта дипломатът.

Той посочи, че при предоставяне на необходимите улеснения от страна на местните власти, турските инвестиции ще бъдат факт. Кметът уточни, че за пръв път получава запитване от турската страна именно за търговско-развлекателен център. Още от 2008 г. общината е поръчала специално проучване на потенциала не само на Кърджали, но и в обхвата на областите Хасково, Смолян, Пазарджик и гръцките градове Комотини, Александруполис и Ксанти.

Дипломатът отказа да отговаря на въпроси извън инвестициите и отпътува на посещение в двата завода, изградени от турски инвеститори. По неофициална информация за откриването на третия корпус на завода за каучукови изделия за автомобилната промишленост "Теклас" край Кърджали се очаква да пристигнат премиерите Бойко Борисов и Ахмет Давутоглу.