Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров потвърди, че един е загинал и трима са ранени вследствие на взрива в Мъглиж, предаде Дарик.

Експлозията е станала в предприятие, което се намира на няколко километра извън Мъглиж, в непосредствена близост до оръжейния комплекс на „Арсенал”, обясни кметът на града Господин Господинов. По думите му към момента районът на инцидента е отцепен, а на мястото работят екипи на полицията и пожарната. От Главна инспекция по труда обясниха, че проверки в предприятието са извършвани през октомври и ноември.

Взривът е станал около 11.30 ч. във фабриката за амуниции на фирма „Вертекс”, която се намира в западната част на Мъглиж в близост до цеховете на „Арсенал”. Към момента се знае, че жертвата е една - мъж на възраст около 50 години.

Главният секретар на МВР обясни, че има още трима ранени - две жени с изгаряния и един мъж с травми. От спешния център в Стара Загора заявиха, че жените ще бъдат транспортирани в „Пирогов”. Междувременно се появи информация, че още един пострадал от инцидента е откаран в лечебното заведение.

В момента на взрива в предприятието са работели по нов продукт, пише Дарик.

От информация в търговския регистър става ясно, че фирма „Вертекс” ЕООД е регистрирана на името на казанлъшкия бизнесмен Ганчо Ганев. Предприятието произвежда и търгува с ловни, сигнални амуниции и пиротехнически средства: 15 мм сигнални патрони и звезди, пиротехнически продукти за военната промишленост. Извън производствената си дейност, фирмата е дистрибутор и вносител на широк спектър от ловни и спортни стоки и аксесоари.

На 28 февруари 2014 г. в цех 130 на Завод 4 на оръжейния комплекс на „Арсенал” край Мъглиж избухна взрив. Вследствие на политравма с около 98% изгаряния, загина работещ в завода мъж. Цехът обаче не е частен, така че едва ли става въпрос за инцидент на същото място.