Коледа дойде неочаквано рано за бедно семейство от кубратското село Юпер, след като бащата на 7-годишният Атанас и 8-годишната Цветелина отправи трогателен зов за помощ към българите във Фейсбук.

Домът на Светослав Тонев и Даниела Ганчева се оказа тесен да побере десетките подаръци, които засипват тези дни семейството.

Светослав Тонев разказва, че се е принудил да напише молбата си за помощ, след като в навечерието на новата учебна година е бил съкратен от работа. След 15 години стаж във ВиК, се оказва, че с въвеждането на новата електронна система вече няма нужда от него. "Имах първокласник и вместо да се радваме той и аз, се оказах без работа. Обезщетението ми също закъсня, а трябваше да купувам на децата обувки, помагала за училище. И затова реших да помоля хората, който има ненужни употребявани дрехи и обувки, някоя тетрадка, да ми помогнат. Не исках нещо ново", обяснява бащата.

Родителите споделят, че е трудно да обяснят на децата си защо нямат пари и са бедни. Майката не работи, бащата от време на време се хваща да реже дърва, да копае градина, за да припечели някой лев. "На село е трудно, няма работа, като стана сутрин, се чудя понякога какво да направя за закуска на децата", разказва Даниела.

Реакцията на хората не закъснява. След молбата за помощ в семейството започват да пристигат колети от цяла България, а по телефона звънят и българи от чужбина, които искат да изпратят по нещо за двете деца. Малките Атанас и Цветелина се радват на всеки колет, а се оказва, че повечето от нещата вътре са напълно нови. Хората изпращат не само дрехи, обувки и пособия за училище, но и играчки. Двете деца обаче тайно се надяват Дядо Коледа да изпълни и желанията им, написани в писмата до добрия старец. Наско иска конструктор "Лего", за да прави любимите си колички, а сестра му си мечтае за таблет.

Семейството е трогнато до сълзи от добрината на непознатите хора и е изключително благодарно. Тъй като вече има достатъчно дрехи, излишъкът ще бъде раздаден на други нуждаещи се родители от селото.