Студената война умря в сряда. Смъртта ѝ беше предсказана, но все пак се оказа шок, пише в. „Вашингтон пост“ в статия за подобряването на американско-кубинските отношения.

Сблъсъкът, започнал със среща между Фидел Кастро и Ричард Никсън и повлиял на 11 президентски мандата в САЩ, доведе до Кубинската ракетна криза и американското ембарго. Въпреки че ембаргото съществува и до днес,
промяната в политиката на президента Барак Обама ще доведе до увеличаване на търговията между двете страни,
отбелязва изданието.

Драматичната промяна в политиката доведе до политическа буря и в Конгреса на САЩ, но зарадва бизнес средите, гласи заглавието на в. „Вашингтон таймс“.
Възстановяването на отношенията между САЩ и Куба няма да настъпи без политическа борба, въпреки че открива нов пазар за американския бизнес – от износа на коли до фитнес залите и заведенията за бързо хранене.
Решението за нормализиране на отношенията вече предизвика критики на сенатори и от двете партии, подчертава изданието.
Някои анализатори оспорват становището, че
връзките със САЩ ще послужат като стимул за кубинците да отхвърлят властта на Комунистическата партия
и да променят политическата система.

Колкото и политическо напрежение да предизвиква решението на Обама в САЩ, обявените от него промени

ще имат много по-дълбок ефект върху Куба,
подчертава в. „Ню Йорк таймс“. Изолацията от САЩ е помогнала за формирането на икономиката, политиката и дори чувството за национална идентичност на острова. Експертите казват, че промяната ще донесе поток от нови парични средства на острова и може да даде нов живот на икономиката. В комбинация с възстановяването на дипломатическите отношения, може да се стигне до „промяна в отношенията между двете страни, невиждана откакто брадат бунтовник на име Фидел слезе от кубинските планини“, се казва в статията.

Обама обаче няма правомощията да вдигне американското ембарго над Куба.

Това може да стане само с решение на Конгреса, което е малко вероятно, предвид че през януари Републиканската партия ще получи контрол както над Камарата на представителите, така и над Сената, отбелязва британският в. „Дейли телеграф“.

Обама ще напусне поста си след две години и ако бъде избран републикански президент, той може да реши да отмени решението му, предупреждава изданието.