Пострадали от случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) ще съдят държавата в съда в Люксембург.

Това съобщи на пресконференция в БТА Божидар Томалевски, председател на новосъздадената Асоциация на пострадалите от КТБ.

По думите му асоциацията е в процедура по изготвяне на колективна жалба, която през Европейската комисия (ЕК) ще бъде подадена до Съда в Люксембург.
По думите на Людмила Божкова от асоциацията, жалбата ще бъде в по-широк обхват - за "манипулиран, умишлен, дирижиран фалит на КТБ", с основен адресат БНБ, която е основният регулатор.

В жалбата ще бъдат посочени всички нарушени директиви, регламенти и принципи на ЕС, един от които е за равнопоставеност на банките при оказване на ликвидна подкрепа, посочи Божкова.

Според нея ЕК ще реши как да действа - да се обърне за информация към правителството, да започне нова процедура или да препрати жалбата към Европейския съд в Люксембург.

Володя Златев от асоциацията изрази мнение, че "каузата КТБ не е загубена". Според него, ако се докаже незаконосъобразно по отнемане на лиценза на банката и назначаването на некомпетентни квестори, ще има институция с върнат лиценз, което държавата трябва да направи всичко възможно да одържави.
Асоциацията ще съдейства на пострадали вложители за подаването на жалби и към българската съдебна система, съобразно различни закони, за понесени финансови и морални щети, каза Томалевски.

Той подчерта, че от асоциацията не са адвокати на Цветан Василев или друг, не търгуват с цесии, разграничават се от създадени сдружения с неясна цел и нелегитимно учредяване, и единствената й цел е да защитят интересите на пострадалите от казуса в КТБ.