Учени от университета "Станфорд" в САЩ започват 100-годишно изследване за влиянието на изкуствения интелект върху обществото, икономиката, войните и престъпността,  съобщи "Ню Йорк таймс".

Проектът е необичаен не само заради продължителността си, но и защото ще опита да изследва ефекта на технологията едновременно с нейното навлизане в много човешки дейности.

Той се казва "100-годишно изследване на изкуствения интелект" и е спонсориран от д-р Ерик Хорвиц - директор на изследователския център на "Майкрософт рисърч" в Редмънт, Вашингтон, и от съпругата му - Мари Хорвиц.

Според мен изкуствения интелект ще ни превземе, казва пред "Ню Йорк таймс" Себастиан Трън, известен специалист по роботика, който беше ръководител на проекта на "Гугъл" за кола, която се движи без шофьор. Според него хората ще имат все по-малко контрол в много сфери.

През 2009 година Ерик Хорвиц, който е президент на Асоциацията за развитие на изкуствения интелект, организира среща на учени в Калифорния, на която са обсъдени възможните ефекти на напредъка на тази технология. Според изводите на учените огромната част от ефектите от нея ще бъдат положителни.
Бързият напредък в биотехнологиите и роботиката обаче кара много хора да мислят, че е възможно много скоро те да повлияят сериозно на трудовия пазар, да роботизират войните и да улеснят значително видеонаблюдение с мащаби като в романа "1984" на Джордж Оруел.

В интервю д-р Хорвиц казва, че огромна част от хората се страхуват, че човечеството бързо може да изгуби контрол върху изкуствения интелект. Според него обаче ролята на учените не е просто да отрекат тези антиутопични опасения, а да изследват непрестанно влиянието на технологиите върху обществото.
Дори и тези притеснения да са необосновани, те не могат да бъдат оставени без отговор, казва д-р Хорвиц.

Той не  споделя каква сума е дарил на "Стандфорд", но по думите му тя е достатъчна за финансирането на изследването за цял век и в някакъв момент може би ще бъде увеличена.

Д-р Хорвиц ще участва в комитет от специалисти по биоинженерство и компютърни науки, чиято работа ще бъде да събере екип от учени. Тези учени ще изготвят първия доклад от изследването за изкуствената интелигентност и нейните ефекти. Документът ще бъде публикуван в края на следващата година. Следващите доклади ще бъдат изготвяни на ранни интервали. Те ще изучават влиянието на изкуствения интелект върху много области, сред които закон, етика, икономика, войните и престъпността.

Според д-р Хорвиц прогресът в сферата на изкуствения интелект е системно надценяван.

"Ню Йорк таймс" припомня, че действително новини за мислещи машини се появяват в американските медии от десетилетия и цитира новина от 1958 г. за изграждане на изкуствена невронна мрежа, която вдъхновила американския флот да финансира конструиране на "мислеща машина", базирана на нея. Това обаче все още не се е случило.

Д-р Хорвиц обаче признава, че прогресът в тази област се ускорява и посочва като пример "Стъкснет" (Stuxnet) - вирус, използван за атака на иранската ядрена програма.