Турският президент Реджеп Ердоган отправи нов удар срещу Европейския съюз относно отношението към опозиционните медии.

Според него Брюксел няма право да дава на Анкара "урок по демокрация".

"Казват, че ще дадат урок по демокрация на Турция. Погледнете проблемите там, Турция може да дава урок по демокрация", каза Ердоган в своя реч в анадолския град Коня. Той каза на Брюксел да "се погледне в огледалото" заради отношенията с Египет и Сирия.

Ердоган добави, че Турция никога няма да бъде "портиер" на ЕС.

Междувременно стана ясно, че много хора от турската еврейска общност напускат страната поради нараснал брой заплахи и нападения срещу тях. Това написа в излизащия в Истанбул в. "Шалом" бизнесменът Моис Габай.

"Всеки ден сме изправени пред заплахи, нападения и тормоз", цитира статията му в. "Хюриет". Габай, който е професионалист в туристическия сектор, допълва, че увеличаващ се брой турски евреи планират преместването си в чужбина заедно с техните семейства, тъй като с чувстват несигурни и под натиск в Турция. "Около 37% от гимназистите от еврейската общност в Турция предпочитат да отидат в чужбина да следват висше образование... Числото е двойно по-голямо в сравнение с миналата година", пише Габай. Според него не става дума за настроения само сред гимназисти и студенти, но и за младите бизнесмени."Миналата седмица си говорих с двама мои познати по различен повод и разговорите неусетно се обръщаха в посока , че всеки от нас търси страна, в която да се премести. Т.е. и моето поколение мисли повече и повече да напусне тази страна", допълва Габай.

Неговата публикация се появи няколко дена след словесните атаки срещу синагогата Неве Шалом в истанбулския квартал Бейоглу, която е била обект на три нападения с експлозиви – през 1986, 1992 и 2003 г. Преди две седмици неизвестни поставиха на входа й плакат с надпис "да бъде разрушена". По-късно младежката група Алперен Очаклан, част от ултранационалистическата Партия на великия съюз се опита да стигне до синагогата като част от протеста срещу съществуването на сградата, пише в. "Хюриет".