Прокуратурата е отказала да разследва кражба на 400 лв. и лични документи, тъй като според тях липсата на парите не е проблем за собственичката им, а изчезналите й лични документи имат ниска материална стойност.

Това се казва в постановление на държавното обвинение по жалба на Адриана Панайотова, която е била обрана, докато е била с детето си в голям столичен мол.
Г-жа Панайотова е публикувала във Фейсбук профила си копие от постановлението на Софийската районна прокуратура. Името на прокурора не се вижда. В постановлението се казва (със съкращения):

"Предвид това, че става дума за документи, намирам че в случая по отношение на тях липсват данни за извършено престъпление кражба, [...] предмет на кражба могат да бъдат само вещи, които имат материална стойност.

От тази гледна точка личните документи нямат сами по себе си материална стойност или по-скоро тя е твърде незначителна, ако се има предвид материала, от който са направени. [...]

Що се отнася до липсващите 400 лева, то с оглед размера на сумата (малко над минималната работна заплата за страната) и преди всичко изявлението на тъжителката, че желае единствено издаването на удостоверение за изгубените документи, намирам, че не е налице самостоятелно основание за образуване на досъдебно производство за кражба. Това е така, тъй като именно отношението на тъжителката към липсващите пари предопределя извод за наличието на предпоставка на чл 9 ал2 НК – малозначност.

[...] не са налице предпоставки за образуване на досъдебно производство и преписката следва да се прекрати […] постанових: Отказвам да образувам досъдебно производство.“