Руската рубла се сриваше по-бързо, отколкото журналистите успяваха да пишат, обобщава Майкъл Бирнбаум от "Вашингтон пост". Руската национална валута достигна нива спрямо долара, немислими дори и преди седмица.

Бирнбаум посочва пет причини, поради които сривът на рублата е тревожна новина.

1. Защо трябва да ни е грижа за слабата рубла?

Спадът на рублата означава бързо преобръщане на руската икономика и по този начин заплашва световната икономика с нестабилност. Когато през 1998 г. Русия изпадна в неплатежоспособност, това доведе до началото на световна финансова криза и до подпалването на много развиващи се пазари.

Досега Русия имаше основно вътрешни проблеми. Но сега кризата заплашва и държави, с които Москва си сътрудничи. В Беларус и Казахстан вече се усеща разтревоженост. По-евтината рубла означава, че руският бизнес по-трудно ще може да върне всеки взет назаем долар или евро. Някои компании може да не са в състояние да върнат нищо.

2. Какво означава това за Путин?

Това все още не е ясно, въпреки че евтината рубла не е добра новина за руския президент. Руснаците помнят и по-лоши моменти – през 1998 г. спестяванията на много хора изчезнаха. В последните години на Съветския съюз пък имаше недостиг на основни продукти като тоалетната хартия. Така че хората са свикнали да се борят, още повече, когато държавната телевизия им казва, че всичко това е в името на борбата със Запада.

Рейтингът на Путин все още е близък до рекордните нива. Но скоро може да се наложи да отстъпи от украинските си амбиции, още повече като има по-малко пари от петрол, които да харчи.

3. Как парите от петрола се вписват във всичко това?

Спестените от газ пари не са пари, които не отиват за Путин – от юни насам цената на петрола падна почти наполовина. Много анализатори твърдят, че Путин не е имал късмет, когато дойде на власт през 1999 година. Той пое управлението на страната във време с високи цени на петрола. Така Путин направи сделка с руския народ – просперитет ще има, докато хората не се заиграват с политиката. До миналата седмица петролът и рублата падаха със сходно темпо. Тази седмица цената на петрола като че ли се стабилизира, въпреки че цената му все още е много ниска. Рублата обаче продължава да пада.

4. В крайна сметка санкциите дават ли резултат?

Те със сигурност са от значение. Но се оказва, че санкциите, наложени след падането на малайзиския самолет над Източна Украйна, имат много по-голям ефект от тези, наложени след анексирането на Крим. Санкциите след падането на MH17 правят така, че руските банки много по-трудно заемат долари, което прави по-труден животът на останалата част от руската икономика.

Много инвеститори днес се оттеглят от Русия не само заради санкциите, а заради цялостната политическа ситуация, която е твърде непредвидима.

5. Означава ли всичко това, че Путин трябва да отстъпи от Украйна?

Путин никога не е заявявал открито целите си в Украйна, той дори отрича присъствието на руски войски в страната. Така че не е лесно да разберем какво следва по-нататък. Някои анализатори смятат, че Путин ще бъде принуден да отстъпи. Крехкото примирие в Украйна може би е сигнал точно за това. Но НАТО и Украйна твърдят, че Русия наскоро е засилила позициите си там. Други анализатори твърдят, че Кремъл може да предприеме още по-твърда позиция, ако се наложи да вдига рейтинга си у дома.