Мазнините могат да бъдат не само изгорени, но и "издишани" при отслабване, установиха биохимици, които изучавали метаболизма на микроскопично ниво.

Австралийските учени проследили маршрута на мазнините извън тялото като атоми. Тяхното изследване е публикувано в коледния брой на списание British Medical Journal. Когато мазнините бъдат разградени до съставните си части, се случват някои неща. Химическите връзки се късат, а при процеса се освобождават топлина и гориво за захранване на мускулите.

Но атомите, от които се състоят мазнините, остават и голяма част от тях излизат от тялото чрез белите дробове като въглероден диоксид, казват учените. Мазнините от храните се съхраняват в тялото в клетки, наречени адипоцити. Те се складират под формата на триглицериди.

Триглицеридите се състоят от три вида атоми – въглерод, водород и кислород, и това означава, че когато се разградят, около една пета от тях образуват вода, а четири пети стават въглероден диоксид. Образуваната вода може да излезе като урина, изпражнения, пот, дъх, сълзи или други телесни течности и лесно се възстановява с пиене на вода.

Но издишаният въглероден диоксид може да бъде заменен само с приемане на храна и консумиране на напитки като плодов сок. "Тези биохимични наблюдения не са нови, но изглежда, че никой преди не е помислил да направи тези изчисления. Резултатите показват, че белите дробове са основният отделителен орган за свалянето на килограми", казват авторите на изследването Рубен Меерман и Андрю Браун от университета в Нов Южен Уелс.

Те изчислили, че средно човек губи най-малко 200 грама въглерод на ден и около една трета от тази загуба става по време на сън. Замяната на един час почивка с упражнения с умерена интензивност като джогинг отнема още 40 грама въглерод от тялото. Така че за да поддържате теглото си, трябва да балансирате храненето си с това, което изгаряте и издишвате.

"Свалянето на килограми изисква отключване на въглерода, складиран в мастните клетки, а това подсилва често повтаряния рефрен "яж малко, движи се повече", казват учените.