Симптомите на менопаузата продължават средно 3 години, 8 месеца и 20 дни, показва ново проучване.

През този период обикновено жените започват да се чувстват по-малко женствени, но може и да настъпи хаос в сексуалния им живот. Някои жени губят либидото си, а други спират да правят секс.

За целта на изследването участничките е трябвало да попълнят анкета. Един от въпросите е бил относно периода, в който са усещали горещите вълни. Те са продължили средно 3 години, 2 месеца и 21 дни. Промяната на настроението е била в продължение на 2 години, 10 месеца и 15 дни.

Изследването показва, че менопаузата може също така да причини драстични промени в сексуалния живот на жените. Почти половината анкетирани споделят, че са спрели да правят секс, след като е настъпила менопаузата, а според половината от тези жени причината за това се крие в загубата на желание за секс.

Почти една трета са спрели да правят секс напълно, а една пета са се върнали към нормалния си любовен живот. 92% отговарят, че сексуалната близост продължава да бъде важна за тях. Почти 50% споделят, че са избягвали секса заради симптомите на менопаузата.

Според изследването сексуалният живот на средностатистическата жена отслабва за период от 6 години, 4 месеца и 9 дни след последната й менструация. 44% от дамите са започнали да се чувстват по-малко женствени, а менопаузата е нанесла негативен ефект върху връзката им.