Глобите за пешеходци започват от 20 и достигат 150 лева, но никой не знае колко от тях са платени. Фиш с минималния размер санкция се издава на граждани, които пресичат улицата без риск за останалите участници в движението.

При минаване на червен светофар, прескачане на мантинела, синджири и други ограждения, глобата скача на 50 лева. Ако човекът не желае да подпише фиша, му се съставя акт. В случай, че е създал опасност от катастрофа, пешеходецът може да отнесе глоба от 150 лева, пише "Преса".

За шофьорите, отнели предимство на зебра, наказанието е санкция от 100 лева. При повторно нарушение – 200 лева и 1 месец без книжка. Поведението на пешеходците в крайна сметка застрашава най-вече техния живот. За десетте месеца на годината на улицата са били прегазени 106 души (до 31 октомври в катастрофи са загинали общо 558 души), което е с 20 повече от миналата година. Над 60% от жертвите пешеходци са хора над 65-годишна възраст. Едва 15% от тях са блъснати на зебра пътека. Останалите са прегазени при неправилно пресичане на пътя. В крайна сметка спазването на Закона за движение по пътищата от пешеходците е в интерес на самите пешеходци.