Жълт код е обявен за днес в 5 области на Северна България заради поледици, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Русенска, Силистренска и Разградска. В тези области ще има слаби валежи, предимно от дъжд. Заради ниските температури при земята, ще се създадат условия за образуване на поледици. За останалата част от страната е обявен зелен код.

Времето над страната ще бъде облачно, в Северна България и студено със слаб вятър от изток-североизток. Там ще има и слаби превалявания от дъжд и сняг, а в отделни райони ще се образуват и поледици. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София около 2°.Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°. В Южна България само на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще бъде и почти тихо с максимални температури между 8° и 13°, в София 9-10°.

Над планините ще бъде облачно. На отделни места ще превали дъжд, над 1800-2000 метра сняг. Ще духа умерен и силен западен вятър.

По Черноморието ще бъде облачно със слаб северен вятър. Ще бъде почти без валеж. Максималните температури ще са от 5° по северното крайбрежие, до 10° в южните райони. Температурата на морската вода ще бъде около 8°-10°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.