Макар да звучи като научна фантастика, хапче, предотвратяващо процеса на стареене, скоро може да стане реалност, съобщава в. "Дейли мейл".

Учени от Русия тестват нова формула, която според тях може да забави началото на процеса на стареене. Те се надяват, че таблетката, която била тествана върху плъхове, мишки, риби и кучета, ще позволи на хората да живеят най-малко 120 години.

Изследователят д-р Максим Скулачов от Московския държавен университет казва: "Много заболявания, свързани с остаряването, се развиха много по-бавно". Учените използвали "нов вид антиоксидант" и се надяват, че той ще повлияе върху митохондрията, произвеждащата енергия част от клетката, за която се смята, че стимулира остаряването. "Митохондриите са виновни за сърдечните удари, те са свързани със заболявания като Алцхаймер и Паркинсон", обяснява Скулачов.

Реалистичната цел е хората да живеят до 120 години и лекарство против остаряване е "технически възможно", казва той пред вестник "Московский Комсомолец". "Не вярвам, че ще можем да живеем до 800 години. Най-вероятно ще се появи някаква нова болест, да кажем типична болест за 120-годишен човек. Такъв е случаят с рака, който е бил рядко заболяване, когато древните хора са умирали много по-млади", обяснява Скулачов.

Изследванията на неговия екип не довели до значително увеличаване на продължителността на живота, но отложили началото на остаряването.