Екип от австралийски изследователи съобщи днес, че са разработили лечение, което може да увеличи шансовете за оцеляване на ранени войници.

Според екипа от университета "Джеймс Кук" това лечение може потенциално да намали броя на загиналите в сражение и ако клиничните тестове потвърдят ефикасността му, това може да се превърне в истинска революция в тази сфера от Виетнамската война насам. Съгласно статистически данни от войните в Ирак и Афганистан в 87% от случаите с тежко ранени смъртта настъпва до първите 30 минути след раняването и ранените не могат да стигнат полева болница.

Този срок е от жизнено важно значение, обяснява Джефри Добсън, който е разработил метода за лечение заедно със колежката си Хейли Летсън. Благодарение на този метод 25% от ранените може да оживеят, добави Добсън. Методът се състои в използване на наркотика "аденокаин" /смес от лидокаин, аденозин и магнезий/, който повишава артериалното налягане на ранените, но не и до степен, при която може да се увеличи кървенето.