Делът на пушачите сред възрастното население на САЩ е спаднал до 17,8% през 2013 г. Това е най-ниската точка от началото на статистиката през 1965 г., съобщава във вторник националният институт за здравеопазване на САЩ.

Федералната агенция Центрове за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention) публикува доклад, цитиран от АФП, в който съобщава, че броят на пушачите е намалял от 45,1 милиона през 2005 г. (когато 20,9% от възрастното население на Съединените щати пуши), до 42,1 милиона през 2013 г., въпреки увеличението на населението на САЩ през този период.

Въпреки това постижение, делът на пушачите остава висок сред определени групи, включително и тези, които живеят под прага на бедността или са с по-ниско образование. Пушат много от американските индианци, хората, живеещи в южните щати или в Средния Запад. Тютюнопушенето остава разпространено и сред хората с увреждания.

За първи път агенцията посочва, че през 2013 г., че пушенето остава на високо ниво сред лесбийките, гейовете и бисексуалните.

"Има някои положителни индикации в това проучване, но ние все още имаме много какво да направим, за да помогнем на хората да се откажат от тютюнопушенето", казва д-р Тим Макафи (Tim McAfee), директор на Службата, ангажирана с проблема тютюнопушене и здравеопазване в организацията на американското здравно ведомство.

"Ние можем още да ограничим последиците от тютюнопушенето чрез прилагане на стратегии против тютюна, които са се доказали като кампании за борба с цигарите, повишаването на цените на тютюневите изделия и прилагане на закони срещу пушенето", смята той.

Въпреки че в САЩ са станали по-малко хората, които пушат ежедневно, (от 80,8% през 2005 г. до 76,9% през 2013), делът на пушещите по-рядко се е увеличил (от 19,2% 2005 г. до 23,1% през миналата година).

Тези възрастни, които пушат между 20 и 29 цигари на ден са станали по-малко (от 34,9% през 2005 г. до 29,3% през 2013 г.), докато делът на тези, които пушат под десет цигари дневно е нараснал (от 16,4% през 2005 г. до 23,3% през 2013 г.), според доклада.

"Въпреки, че пушачите пушат по-малко цигари, това не е достатъчно за значително увеличаване на ползите за здравето, както е в случая на пълен отказ", настоява главният научен съветник на агенцията Браян Кинг. "Пушачите, които се откажат от пушенето, преди 40-годишна възраст могат да увеличат с поне десет години продължителността на живота си, който биха имали ако продължават да пушат," твърди той.

Пушенето е водеща причина за предотвратими заболявания и смърт в Съединените щати, което води до повече от 480 хиляди смъртни случая годишно.

Броят на американците, които пушат пури или наргиле, не се намалява и дори при по-младите изглежда се увеличава. Тези продукти също са много опасни, твърдят авторите. /БГНЕС /На снимката: Американци на протест срещу мерки за ограничаване на тютюнопушенето.