С въвеждането на електронната здравна карта, което в края на следващата година ще бъде факт, вие като носител на този документ, че сте здравноосигурен , ще носите и със себе си правата си. Т.е. вие ще имате правото и носителството на определен брой талони, които сега някой ги дава. Това заяви пред „Лице в лице“ здравният министър Петър Москов.
„Има различен тип граждани – здравноосигурени с определен тип здравни нужди, по-възрастни с хронични заболявания. В момента системата по административен път разпределя талоните. А в бъдеще вие ще го имате това в ръцете си“, посочи министърът.

Той посочи, че въвеждането на електронната система за контрол ще даде ясни критерии и индикации за контрол и на здравните фондове. „Касата трябва да се превърне в нещо различно от това, което е сега“, подчерта Москов.

Според него намалената потребителска такса за пенсионерите била „тип социална политика“. „Когато правиш социална политика, тя трябва да е социална политика на държавата, а не на партията“, заяви здравният министър. „Ще остане намалената потребителска такса за пенсионерите, но ще се търсят компенсации за лекарите. От другата страна трябва да стои ясната система от критерии за личните лекари. Когато той ви е лекувал, в края на годината трябва да има резултат. От неговото лечение вашето здраве трябва да се е подобрило, да има резултат от лечението“, заяви здравният министър.