В днешно време увеличaващите се технологични възможности за неразрешено следене, подслушване и наблюдение от страна на правителствата водят до огромна заплаха за неприкосновеността на личния живот и кореспонденцията ни.
Модерните технологии позволяват на правителствените служби да получават достъп
до имейлите и съобщенията ни в социалните мрежи, дори да включват дистанционно камерата и микрофона на компютъра без потребителят въобще да подозира, предупреждава Дамян Тодоров от Smartnews.bg

По официални данни приходите от глобалната търговия с разузнавателни технологии се изчисляват на 5 млрд. долара, като всяка година те се увеличават с 20%.
Privacy International са документирали създаването и търговията на шпионски технологии от частни компании с правителства по целия свят. Такива са режимите, потъпкващи човешките права и свободата на словото в Бахрейн, Бангладеш, Египет, Етиопия, Либия, Мароко, ЮАР и др.

След разкритията на Едуард Сноудън стана ясно, че дори люлката на демокрацията САЩ редовно използва шпионски технологии със съмнителна правна регламентация. Под претекста на заплахата от тероризъм, масови безредици и разкриване на тежки умишлени престъпления, другите развити страни
също са сред клиентите на частните компании за разработка на шпионски софтуер.

Стана ясно, че България също разполага и вероятно е използвала шпионски софтуер. WikiLeaks показа документи и информация, според която българското правителство е закупило и реално използвало програмата FinSpy – за следене на трафика и агресивно инфектиране на компютрите на лица и организации.
В отговор на тази тенденция „Амнести Интернешънъл“ (Amnesty.org) пуснаха собствен безплатен инструмент за широката публика, с който всеки може да провери дали имате зловреден правителствен софтуер на компютъра си.

Програмата се нарича Detekt и претърсва машината ви за следи от познатите досега правителствени шпионски софтуери. Инструментът е насочен основно към журналисти и защитниците на човешките права и има за цел разкриване на шпионски софтуер на техните компютри.

Естествено, не може да се каже, че Detekt засича всички шпионски програми,
затова няма как да се чувстваме защитени докрай. Да не забравяме, че създаделите на шпионски софтуер също не спят и вероятно ще реагират мигновено с контрамерки.

Важно е да се подчертае, че ако Detekt не открие следи от софтуер, който шпионира, то това не значи, че такъв не е скрит някъде из машината ни. Въпреки това, повишаването на вниманието към проблема е още една значима цел, която Amnesty International са си поставили.

Преди да стартирате Detekt е препоръчително да изключите компютъра от интернет и да спрете антивирусната си програма, за да няма фалшиви сигнали. Имайте предвид, че сканирането може да отнеме повече време, затова е добра идея да го стартирате, когато няма да използвате компютъра за по-продължително време.
Ако програмата засече шпионски софтуер, създателите препоръчват веднага да изключите компютъра от интернет и незабавно да потърсите квалифицирана помощ. В края на сканирането се създава log файл, който съдържа допълнителна информация относно резултатите.