Стотици хиляди здравни работници във Великобритания обявиха нова четиричасова стачка тази сутрин с искане за повишаване на заплатата.

Стачката по призива на единадесет профсъюза идва малко повече от месец след друга стачка, първата от 1982 г. и годините на Тачър. Отказът на министъра на здравеопазването Джереми Хънт да се съобрази с препоръката на независима организация да се увеличат служителите на здравните работници с 1% е в основата на стачката. Според министерството държавната хазна не може да си позволи това повишение, без да закрие работни места.

Но според профсъюзите е време служителите на Националната здравна служба, които са се съгласили с големи саможертви по време на икономическата криза, да се възползват от растежа на британската икономика, която може да е над три процента тази година.

Стачниците, които опънаха плакати пред болниците и центровете за бърза помощ, трябва да продължат стачката си цялата седмица. Само служителите на Националната здравна служба в Англия и Северна Ирландия бяха призовани да стачкуват, тъй като регионалните власти в Уелс и Шотландия се съгласиха с препоръчаното повишение на заплатите.

Националната здравна служба, създадена през 1948 г., гарантира безплатни медицински грижи на всички граждани на страната. В нея работят над 1,2 милиона души.