За спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ) след поставянето й под специален надзор през лятото са били необходими само 500 млн. лв. Това твърди адвокатът Менко Менков, който представлява един от акционерите във финансовата институция "Бромак" ЕООД.

"Само 500 млн. лв. са били необходими, за да се преодолее изначалният натиск от теглене на парични средства от страна на някои вложители в КТБ", посочва той.

Той твърди, че тази сума, нежна за отварянето на КТБ, е била посочена от подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев.

"За тези дребни пари, държавата е помолена да окаже подкрепа и е трябвало да окаже подкрепа, за да не стига след това до обстоятелствата, които ние твърдим в нашата жалба - за влошаването на състоянието на КТБ”, обяснява Менков, цитиран от агенция "Фокус".

По думите на адвоката при изчисляването на капиталовата адекватност на финансовата институция към 30 септември, КТБ е била управлявана от назначените от Централната банка квестори, а не от ръководството, излъчено от акционерите, които са собственици на капитала.

Настояваме специалисти от ЕС, включително и специалисти от Европейската централна банка, или от Международни съюз на одиторите да бъдат вещи лица по основния спор - към коя дата каква е причината за влошаване на капиталовата адекватност на КТБ, така както БНБ е приела", казва още Менков.

По неговите думи всички са на мнение, че е необходимо да се назначат международни експерти, да се пренесе спора в европейския съд. "Ние с най-голямо основание го твърдим това нещо и за пръв път ние го експонираме писмено и юридически в документите, които съпровождат този правен спор”, посочва още той.

Адвокатът смята, че БНБ е стъпила на незаконосъобразни данни, възлагайки извършването на проверката на капиталовата адекватност, на одитори и търговски дружества като консултанти, които нямат нито правна стойност, нито счетоводна, нито одиторска, а имат стойност единствено като мнение, становища и консултации.

"Само на това основание, вземането на решение за отнемане на лиценза на КТБ е напълно незаконосъобразно”, разяснява юристът. Менков допълва, че вложителите в банката имат интерес тя да не бъде обявявана в несъстоятелност и отнемането на лиценза да бъде отменено.