Тройно по-скъпа "Гражданска отговорност” ще плащат нарушителите на пътя от догодина, съобщи Нова ТВ.
При повечето застрахователни компании поскъпването за шофьорите нарушители ще бъде между 25 и 200%.

Цената на полицата ще зависи от броя на пътните инциденти през последната година, както и къде са предизвикани – у нас или в чужбина.

Най-често обаче при регистрирани нарушения "Гражданска отговорност" ще ни струва с между 50 и 100% по-скъпо. Повече ще плащат и шофьорите с малък стаж зад волана, както и тези, които карат в големите градове, където рискът от катастрофи е по-голям. Нарушителите на пътя са проблем и за застрахователите. Заради повечето щети, които причиняват, те струват повече на компаниите в бранша.

По-солено полицата ще излезе за шофьорите, които често причиняват инциденти на пътя и са рискови с поведението си в трафика. При младите зад волана застраховката също ще струва повече – с между 50 и 100%. Така например в една от компаниите за водачите до 20 години полицата ще достигне 600 лева.

Надценка ще има и за шофьори, които карат предимно в чужбина, а заради проблема с румънските шофьори, които регистрират колите си у нас, русенци също плащат по-скъпа застраховка. По-солено ще плащат за "Гражданска отговорност” и собствениците на коли под наем, таксита и учебни автомобили.

Засега при повечето застрахователи цените на задължителната полица за шофьори без нарушения остават непроменени от миналата година. Ако се стигне до поскъпване от нова година, то ще е до 5%, прогнозират от бранша.

Така за среден клас автомобили – до 1800 кубика, цената ще се движи около 180 лева. Сериозен скок не се очаква и при каското, въпреки огромните щети от природни бедствия, които застрахователите покриха през тази година.